Chippen kan nu bij AH

In de ongeveer 700 supermarkten van Albert Heijn kunnen klanten vanaf 5 november met de Chipknip en de Chipper betalen. Zes jaar geleden bij de introductie van het zogenoemde chippen wilde de het supermarktconcern er nog niet aan.

,,Een doorbraak'', stelt Interpay, de verwerker van het grootste deel van het elektronische betaalverkeer in Nederland. Met de bekering van Albert Heijn hoopt Interpay dat de Nederlander nu en masse gaat chippen. ,,Het chippen is tot dusver geen doorslaand succes'', zegt een woordvoerder van Interpay. ,,We zitten duidelijk nog in de opbouwfase.''

Bij de introductie van het chippen zes jaar geleden kreeg Interpay geen medewerking van Albert Heijn. ,,Toen hebben we uit kostenoverwegingen besloten het niet te doen'', zegt een woordvoerster van Albert Heijn. Met de broodnodige ombouw van de apparatuur voor de euro in het verschiet gaat Albert Heijn nu toch om.

Concurrent Laurus heeft in een aantal van zijn supermarkten, zoals Konmar en Super de Boer, wel een chip-mogelijkheid. ,,Minder dan 1 procent van onze klanten maakt daar gebruik van'', weet een woordvoerder van het concern.

,,In de supermarkt ligt de gemiddelde besteding tussen de f 30 en f 50. Dat is een te groot bedrag om te chippen, want dan moet je de kaart gelijk weer opladen.'' Juist voor de wat grotere bedragen bestaat de pinpas, die overigens wel een succes is.

Nu winkeliers de apparatuur moeten aanpassen voor de euro, hoopt Interpay dat dit dè doorbraak voor de chipper en chipknip wordt. ,,Die kans is aanwezig'', zegt de woordvoerder voorzichtig.Als betaalmiddel in het openbaar vervoer, bij parkeerautomaten en bij snoepautomaten slaat het chippen wel aan.