Bush vergroot druk op Israël over aftocht

De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren Israël opgeroepen ,,onmiddellijk'' zijn troepen uit de Palestijnse gebieden terug te trekken.

Bush kwam naar de kamer in het Witte Huis waar zijn veiligheidsadviseur Condoleeza Rice de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres ontving.

Zalman Shoval, een persoonlijke afgezant van premier Ariel Sharon in de VS, zei vanmorgen dat Israël rekening moet houden met de Amerikaanse belangen in de wereld.

Peres deed vanmorgen tijdens een vraaggesprek met radio Israël een poging om het woord ,,onmiddellijk'' zodanig uit te leggen dat er geen sprake is van een Amerikaans bevel direct uit zes bezette wijken van Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever te vertrekken. Dat zou neerkomen op een politieke zege van de Palestijnse leider Yasser Arafat en zwaar gezichtsverlies voor Israël. Onder het motto dat ,,de actie is geslaagd'', zoals chef-staf generaal Shaul Mofaz gisteren zei, zullen de Israëlische troepen binnen enkele dagen de bezette gebieden in autonoom Palestijns gebied verlaten.

Volgens Israëlische militaire bronnen zijn tijdens de actie twintig gezochte Palestijnse terroristen gedood en is een even groot aantal anderen gevangen genomen. Dat is het succes van de actie waarop generaal Mofaz doelde.

De daders van de aanslag op de Israëlische minister van Toerisme, Rehavam Ze'evi, lopen echter nog vrij rond; ze zijn noch door de Israëlische troepen, noch door het Palestijnse zelfbestuur gearresteerd. Premier Sharon stelde eerder als voorwaarde voor het terugtrekken van de troepen de uitlevering door Arafat van deze moordenaars aan Israël.

Ondertussen houden op verschillende plaatsen op de Westelijke Jordaanoever Israëlische militaire operaties tegen de Palestijnen aan. Daarbij zijn sinds gisteren minstens veertien Palestijnen gedood en tientallen gewond.

Volgens Palestijnse bronnen werden vanmorgen zes Palestijnse arbeiders gewond toen hun busje, hoogstwaarschijnlijk door kolonisten, nabij Hebron onder vuur werd genomen.

    • Salomon Bouman