Breda: `Eigen Huis moet aantijgingen herroepen'

De gemeente Breda en makelaarsketen Kamminga willen dat Vereniging Eigen Huis beweringen over vriendjespolitiek terug neemt. De belangenorganisatie voor woningbezitters heeft de gemeente en Kamminga vorige week in een rapport ervan beschuldigd `vriendjespolitiek' toe te passen bij de toewijzing van nieuwbouwwoningen.

Dat is onjuist, zo stelt het college van B en W van Breda in een brief aan de Vereniging Eigen Huis (VEH). ,,De beweringen van de VEH zijn niet op feiten gebaseerd. Daarom vraagt de gemeente de VEH om rectificatie'', zo stelt de gemeente.

In het rapport maakt de organisatie voor huizenbezitters melding van klachten van leden over makelaars, gemeenten en projectontwikkelaars. Die zouden zich veelvuldig schuldig maken aan `vriendjespolitiek' bij de toewijzing van woningen aan relaties, werknemers en familieleden. De VEH betitelde dit als `nationale ziekte'.

De gemeente Breda heeft de - door de VEH niet gecontroleerde beweringen - wél onderzocht, en komt tot de conclusie dat in de aan Breda toegedichte meldingen ,,geen sprake is geweest van enige ontoelaatbare bevoordeling van welke doelgroep dan ook.''

Kamminga-bestuurder G. Groote is ,,ontstemd en teleurgesteld'' over het ontbreken van de mogelijkheid tot wederhoor van de Vereniging Eigen Huis. ,,De VEH heeft écht ongenuanceerde onzin geschreven. De suggestie wordt gewekt dat de makelaardij één bak van sjoemelarij en vriendjespolitiek is.''

De Vereniging Eigen Huis is op de hoogte van het verzoek tot rectificatie, maar weigert commentaar te geven totdat ze de brief van de gemeente Breda gelezen heeft.