BMW inleveren

Het kan zijn dat Jan van Ottele binnenkort de bruiloft van zijn vriend in Argentinië mist. Zijn jaarclubgenoten uit Rotterdam gaan er allemaal heen, maar de 28-jarige Van Ottele heeft iets anders aan zijn hoofd: hij wil Yournews terugkopen, het bedrijf dat hij vier jaar geleden oprichtte, opbouwde en waar hij kortgeleden is ontslagen.

Yournews is een internetbedrijf dat nieuws en vermaak (moppen) verzamelt en verspreidt via mobiele telefoons en internetportalen als Chello. ABN Amro, Favonius Insight van Roel Pieper, Need to Know van uitgever Hans de Werd, verzekeraar Achmea en investeerder GIMV investeerden er maar liefst 40 miljoen gulden in, een ongekend hoog bedrag voor een Nederlands internet start-up.

Op het eerste gezicht voldoet Van Ottele aan de clichés van de internetgeneratie. Op zijn 23ste verkiest hij, na een studentenuitwisseling in Australië waar hij bij een internet start-up werkt, een internetavontuur boven het afronden van zijn studie bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit. Op een kamertje met twee pc's bij marktonderzoeksbedrijf Blauw werkt hij zijn idee voor Yournews uit. Met succes. Op zijn 26ste rijdt hij in een nieuwe BMW 330-D (nieuwwaarde: ruim een ton), heeft hij 75 man personeel en zit hij als directeur en aandeelhouder regelmatig aan tafel met zakenmannen als Roel Pieper en entrepreneur Hans de Werd.

Die tijd is al weer achter de rug, want Yournews is bijna failliet. Binnenkort moet hij zijn BMW inleveren. Toch is Van Ottele geen slachtoffer van zijn ambities of van roekeloze durfinvesteerders, zoals veel van zijn leeftijdgenoten die een idee voor een internetonderneming hadden. Volgens zijn vriend Arjo Stammes, accountant bij een groot kantoor, is van Ottele ,,slim en weet hij precies waar hij mee bezig is''. Stammes zou zelf de druk ,,te hoog'' vinden van ,,de vele centjes'' die er in Van Otteles onderneming zijn geïnvesteerd. ,,Maar Jan leek het vanzelfsprekend te vinden. Hij bleef er koel onder.''

Ook zijn concurrent Kees Zegers (33), mede-oprichter van Nu.nl en directeur van Virtual Industries, typeert Van Ottele als ,,een serieuze jongen''. Alleen, zegt Zegers, is het zelfs voor jonge ondernemers als Van Ottele slim, toegewijd lastig gebleken om een internetbedrijf winstgevend te maken. ,,Ik denk dat hij te laat inzag dat hij te dure mensen om zich heen had verzameld. En dan heb je investeerders die je onder druk zetten omdat ze winst willen zien.''

Roel Pieper, een van de aandeelhouders van Yournews die Van Ottele in augustus hebben ontslagen, wil weinig over Van Ottele zeggen: ,,Hij is vakmatig sterk, maar op het gebied van personeelsbeleid is hij onervaren. Voor de opbouwfase van het bedrijf was hij geschikt, maar voor de huidige toestand niet.''

Yournews heeft uitstel van betaling gekregen. De ingeklapte markt en de té ambitieuze internationale expansie hebben Yournews genekt. De afnemers van nieuws laten Yournews in de steek, omdat zij bezuinigen. De huidige investeerders willen niet meer bijspringen, de zicht op winst is slecht.

Van Ottele gelooft nog altijd in `zijn' bedrijf. Hij wil met hulp van een privé-investeerder een bod uitbrengen op Yournews. Hij is een rasondernemer, zegt zijn vriend Stammes. En het zit niet eens in de genen; zijn vader was lasser en zijn moeder boekhouder. ,,Maar Jan gaat altijd tot het bittere eind door. We gaan eens in de twee weken nog flink stappen in Rotterdam en dan blijft hij het langst, tot vier uur 's nachts. Bij Jan is het nu eenmaal alles of niets.''

    • Mark Houben
    • Frederiek Weeda