ABN Amro maakt het zichzelf moeilijk

ABN Amro lijkt er een gewoonte van te hebben gemaakt zichzelf lastige financiële doelen te stellen om ze snel daarna weer aan flarden te schieten. Vorige week herhaalde de Nederlandse bank de winstverwachting die ze deze zomer had geuit, ondanks signalen van branchegenoot ING dat het niet goed ging.

Nu is deze verwachting in de prullenbak beland, evenals de overambitieuze winstdoelstelling die de bank zichzelf vorig jaar had opgelegd. Daar hoeft niemand zich over te verbazen, gezien de neerwaartse bijstellingen elders. Toch veerde de koers op uit opluchting dat de winst 'slechts' 15 procent beneden het niveau van de voorspelling voor dit jaar zal uitkomen. Dat lijkt vreemd. Waarom zouden beleggers de beloften van ABN Amro nu ineens wel geloven, na een geschiedenis van voortdurende teleurstellingen?

Eén reden is dat ABN Amro aan het thuisfront fors aan het bezuinigen is. Deze besparingen voegen in de tweede helft van het jaar zo'n 170 miljoen euro toe aan het resultaat en helpen tekorten op andere plekken te compenseren. ABN Amro heeft beleggers ook gerustgesteld dat zijn algehele operationele prestaties in de nasleep van de terreuraanslagen in de VS op peil gebleven zijn. Weliswaar krijgen de Amerikaanse en Braziliaanse activiteiten van ABN Amro, die bijna de helft van de winst binnenbrengen, steeds meer met slechte leningen te maken. Een enkel bedrijf dat failliet gaat, zoals Swissair, leidt tot nog meer problemen. Maar gelukkig heeft ABN Amro een goede reputatie als het gaat om het afdekken van kredietrisico's.

De voornaamste reden voor de opleving is echter dat het aandeel ABN Amro goedkoop is. Terwijl andere Europese bankaandelen de verliezen die ze na 11 september hadden opgelopen alweer hebben goedgemaakt of meer dan dat, is de koers van ABN blijven afglijden. Zelfs op basis van de bijgestelde winstverwachting wordt het aandeel nu verhandeld op een niveau van slechts 10 maal de verwachte winst voor volgend jaar, aldus schattingen van Merrill Lynch, tegen een niveau van 12 maal de verwachte winst bij de Europese branchegenoten van ABN. Dat verschil is zo langzamerhand wel groot genoeg voor een recidivist die altijd gouden bergen heeft beloofd, maar tot nu toe in gebreke is gebleven.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone