2,20371

Confrontatie met de euro

Het is vaste prik. Op gezette tijden wordt een groepering aangewezen die niet voldoende voorbereid zou zijn op de invoering van de euro. Is het niet de kappersbranche, dan zijn het wel de ouderen.

Deze week is de beurt aan de kleine allochtone ondernemers. In Nederland hebben 40.000 allochtonen een eigen zaak, slechts 20 procent van hen heeft de artikelen niet van dubbele prijzen voorzien of de nieuwe munten besteld.

,,Allochtonen beseften nog niet wat de euro inhield', zegt M. Badal van MCA Communicatie, het bureau dat de allochtone ondernemers moet voorlichten. ,,Maar nu ze ermee geconfronteerd worden, komt het steeds meer uit henzelf.'

Het grote probleem daarbij, zo zeggen belangenorganisaties van allochtone ondernemers, is dat menig kleine detailhandel maar weinig krediet op de bank heeft, omdat veel van hun geldverkeer contant afgehandeld wordt. Aanvragen voor euromunten worden dan al snel afgewezen.

Verwacht wordt dat veel winkels met allochtone eigenaars daarom lang met guldens blijven werken. En dat is voordelig voor iedereen die eind januari toch nog guldens, kwartjes en dubbeltjes in de portemonnee heeft. Vanavond eten we Turks!

Chauffeur laat je lopen

Terug naar huis met bus, of tram op nieuwjaarsochtend? Euro's niet vergeten, anders wordt het lopen.

Hoewel in heel Nederland nog tot 28 januari met guldens kan worden afgerekend, schakelen de tram- en buschauffeurs op 31 december klokslag 24.00 uur over op de euro. Anders, zo redeneren de bedrijven in het openbaar vervoer, begint het jaar onherroepelijk met vertragingen. Het kopen van een kaartje met twee munteenheden duurt te lang. Bovendien moeten de bussen en trams dan met twee kassa's rondrijden; gevaarlijk voor de chauffeur of conducteur die laat thuiskomt.

Maar kan de late feestganger met slechts guldens en kwartjes op zak dan écht niet meer mee? ,,Nee. Dat is onze officiële richtlijn', zegt de woordvoerder van Mobis, de belangenorganisatie van ondernemers in het personenvervoer. De passagier kan alleen hopen op clementie van de individuele chauffeur.

De Consumentenbond en het Nationaal Forum voor invoering van de euro hebben ingestemd met de uitzonderingspositie van het stads- en streekvervoer. Strippenkaarten met guldens gekocht, blijven nog gewoon een jaar geldig. De Nederlandse Spoorwegen accepteren nog tot eind januari de gulden als betaalmiddel.

Wie maakt

me los?

Op de markt is je gulden een daalder waard. Maar vanaf 1 januari is die gulden 0,45 euro waard.

Om tot de volledige invoering van de nieuwe munt te komen, is het vanaf 1 januari even mogelijk in zowel euro's als guldens te betalen. En dat kan problemen opleveren voor marktkooplieden. Omdat zij geen vast winkeladres hebben zoals andere ondernemers, slepen marktverkopers vaak grote hoeveelheden geld met zich mee. Met twee munteenheden wordt dat alleen maar meer.

De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) heeft daarom met de politie afgesproken dat de eerste weken van januari meer politieagenten op de markt zullen rondlopen dan normaal.

Met banken is overeengekomen dat de marktkooplieden hun voorraad euro's eind december óf thuis óf op een adres van hun voorkeur bezorgd krijgen. De CVAH hoopt met deze twee maatregelen de extra veiligheidsrisico's die de 25.000 Nederlandse kooplieden lopen, te beteugelen.

Volgens de CVAH is het verhaal niet waar dat marktkooplieden de eerste weken van januari massaal met vakantie gaan om eurosores te ontlopen.

Redactie Freek Staps. Bijdrage: Bram Vermeulen. (economie@nrc.nl)

Gerectificeerd

Euro en allochtonen

Onder de kop Confrontatie met de euro in de rubriek 2,20371 (in de krant van woensdag 24 oktober, pagina 17) staat dat slechts 20 procent van allochtone ondernemers hun artikelen niet dubbel zou hebben geprijsd of geen munten zou hebben besteld. Dit is onjuist. Slechts 20 procent heeft dit juist wél gedaan.