Yankees na winst op Seattle naar finale

De New York Yankees hebben de finale van het Amerikaanse honkbalkampioenschap, de World Series, bereikt door de Seattle Mariners uit te schakelen. De Yankees namen vannacht in de best-of-seven om de winst in American League met een 12-3 overwinning in New York een beslissende 4-1 voorsprong tegen de Mariners.

De New York Yankees, die de afgelopen drie jaar steeds de World Series wisten te winnen, beginnen zaterdag in de finale met een uitwedstrijd in Phoenix tegen de Arizona Diamondbacks. Die ploeg bereikte zondag voor het eerst in het bestaan van de club de World Series door in de finale van de National League de Atlanta Braves met 4-1 te verslaan.

De Mariners waren met maar liefst 116 overwinningen verreweg de beste ploeg geweest in de reguliere competitie, maar in de tweestrijd tegen de Yankees kwam het team van de Japanse sterspeler Ichiro Suzuki te kort. Net als vorig jaar hadden de Mariners in de finale van American League niets in te brengen tegen de 27-voudige Amerikaans kampioen uit New York.

De fans van de Yankees konden het gisteren niet nalaten om enkele plaagstoten uit te delen aan de Mariners. In het stadion van de Yankees hingen spandoeken met teksten als: ,,116 wins. So what?'' en ,,Winless in Seattle.''

Yankee-werper Andy Pettitte werd uitgeroepen tot de meest waardevolle speler van de best-of-seven serie. Pettitte was zowel in de eerste als in de vijfde ontmoeting tegen de Mariners de winnende werper.

Rechtsvelder Paul O'Neill van de Yankees, die gisteren een homerun sloeg, noemde de zege na de aanslagen van 11 september belangrijk voor de bevolking van New York. ,,Dit is een wedstrijd. Dit is plezier. Het is belangrijk dat we de lach op het gezicht van de mensen een beetje terug kunnen brengen'', zei O'Neill vannacht.

Manager Lou Piniella van de verliezende Seattle Mariners gunde New York het succes. ,,In de achtste inning gingen de fans van de Yankees flink tekeer. Ik dacht alleen maar: deze stad heeft zo veel meegemaakt, er komt nu heel veel emotie los'', aldus Piniella, zelf oud-speler en voormalig manager van de Yankees.

Burgemeester Giuliani van New York zei trots te zijn op de prestatie van deze ,,speciale ploeg''.