Winstdaling van ABN valt groter uit

De winst van ABN Amro zal dit jaar sterker dalen dan verwacht. Het concern treft extra voorzieningen voor het verslechterende economische klimaat sinds de terreuraanslagen, zo werd vanochtend bekend.

De eerder voorspelde winst van 2,7 miljard euro wordt met 15 procent neerwaarts bijgesteld naar 2,3 miljard euro. De jaarwinst komt daardoor ruwweg een kwart lager uit dan een jaar geleden.

Financieel bestuurder T. de Swaan benadrukte vanochtend in een telefonische toelichting dat de bank op zichzelf goed draait. Het bestuur van de bank is tevreden over de operationele prestaties, maar ziet zich gedwongen extra voorzieningen te treffen door de toegenomen financiële risico's in de wereld. ,,We zien een wereldwijde vertraging van economische activiteiten en een sterk toegenomen onzekerheid.''

ABN Amro zet 1,14 miljard euro (2,5 miljard gulden) extra opzij als antwoord op de toegenomen risico's. Daarnaast schrijft de bank versneld af op sommige bezittingen. De operationele jaarwinst verslechtert hierdoor met 405 miljoen ten opzichte van eerdere voorspellingen.

Beleggers reageerden vanochtend opgelucht op de waarschuwing van ABN Amro. Zij vreesden voor nog meer schade na het winstalarm van bank- en verzekeringsinstelling ING. Die maakte een week geleden een onverwachte verzekeringsstrop van 600 miljoen euro bekend. Daarnaast meldde ING een operationele tegenvaller van ruim 480 miljoen euro. De koers van ABN Amro noteerde rond het middaguur vier procent hoger op 17 euro.

De grootbank voelt veel pijn bij ABN Amro Participaties. Deze dochteronderneming moet versneld afschrijven op veel van zijn aandelenbelangen in niet-beursgenoteerde ondernemingen. Daarnaast kampt het kredietbedrijf van ABN Amro met tegenwind. Met de hier getroffen voorzieningen anticipeert de bank op een toename van het aantal wanbetalers. De Swaan noemde vanochtend de luchtvaartindustrie als een van de sectoren die extra reserves vereisen. De divisie die zich op grote klanten richt is extra gevoelig voor de turbulentie op de financiële markten. De Swaan ontkende dat deze bankdivisie momenteel verlies maakt.