VS wil goedkoop staal op eigen markt weren

De VS gaan hun eigen staalindustrie beschermen. Er zal snel een beslissing worden genomen over de dumping van goedkoop staal uit Oost-Europa en het Verre Oosten op de Amerikaanse markt. Antidumpingmaatregelen zijn een forse stap dichterbij gekomen nu de International Trade Commission (ITC) in de VS tot de conclusie is gekomen dat bepaalde importen Amerikaanse bedrijven schaden.

President Bush vroeg de ITC begin juni onder druk van de Amerikaanse staalbedrijven een onderzoek te doen. Gisteren werden de bevindingen van de commissie openbaar gemaakt. Van de 33 onderzochte soorten importproducten zouden er twaalf schadelijk zijn voor de Amerikaanse staalindustrie. De ITC moet nu op 19 december aanbevelingen doen voor te nemen maatregelen. Bush heeft dan zestig dagen de tijd voor een besluit tot actie. Hij heeft de keus uit het opleggen van importquota, het verhogen van invoerrechten of een combinatie daarvan.

De Amerikaanse staalindustrie is er slecht aan toe en ze wijt dat vooral aan goedkope importproducten. Sinds 1998, toen er door de Azië-crisis een vloed aan laaggeprijsd staal naar de VS kwam, moesten 25 bedrijven uitstel van betaling vragen. Vorige week besloot Bethlehem Steel, de op twee na grootste Amerikaanse producent, daartoe. De import is het afgelopen jaar flink afgenomen, maar de prijzen zijn nog steeds laag, mede door vermindering van de vraag door de zwakte van de Amerikaanse economie. Europese staalbedrijven als Corus, het fusiebedrijf van Hoogovens en British Steel, worden door importquota in de VS gedupeerd.