VS om patent Cipro heen

De Amerikaanse regering heeft besloten naast het miltvuurmedicijn Cipro ook andere antibiotica toe te laten voor de behandeling van miltvuur (antrax). Tot vorige week gold Cipro als het enige toegestane medicijn in de VS. Door de indicatie van andere antibiotica te verruimen, mogen nu ook concurrenten van Cipro-producent Bayer middelen tegen miltvuur aanbieden.

Hiermee voorkomt de Amerikaanse regering een patentoorlog. Door de dreiging van besmettingen met de miltvuurbacterie, is de vraag naar Cipro geëxplodeerd.

In de VS gingen om die reden stemmen op het patent op het antibioticum te doorbreken zodat andere bedrijven het medicijn in grote hoeveelheden en voor een lagere prijs, zouden kunnen produceren. Maar volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie mag een patent op een medicijn alleen worden doorbroken als het essentieel is voor de volksgezondheid. Daar is in de VS geen sprake van.

anti-miltvuurpilpagina 17