Vervalser document CDA bekent

Een voormalig medewerker van het CDA-partijbureau heeft tegenover de politie bekend vorige maand een voor de toenmalige CDA-leider De Hoop Scheffer belastend document te hebben vervaardigd, en aan de redactie van het tv-programma Twee Vandaag te hebben toegespeeld. Dat heeft het openbaar ministerie gisteren meegedeeld.

Het CDA had tegenover de medewerker, die op staande voet is ontslagen, al eerder aangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte. Aanvankelijk had hij verklaard alleen het document te hebben doorgestuurd, maar het zelf niet te hebben vervaardigd. Dat hij de bron van het document was, had het CDA al eerder vastgesteld aan de hand van een onderzoek op alle harde schijven op het partijbureau. Het OM heeft nog geen beslissing genomen over vervolging van de man.

Het gaat, volgens een CDA-woordvoerder, om iemand die nog maar kort in een administratieve functie op het partijbureau werkzaam was en geen deel uitmaakte van de politieke staf.

Op het hoogtepunt van de leiderschapscrisis werd voormalig CDA-leider De Hoop Scheffer in het tv-programma geconfronteerd met een zogenaamd opinieonderzoek, waaruit zou blijken dat hij in de Nederlandse bevolking algemeen als oubollig en zwak werd ervaren. Al spoedig bleek dat het document vervalst was, waarbij onder andere cijfers waren gebruikt uit een intern CDA-onderzoek naar het imago van de partij.