Vermeend wilde ambtenaren niet op hoorzitting hebben

Minister Vermeend (Sociale Zaken) heeft drie ambtenaren willen weghouden van een hoorzitting die aanstaande maandag in de Tweede Kamer wordt gehouden over de onregelmatigheden met geld uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Maar gisterochtend heeft hij een brief hierover aan de Tweede Kamer ijlings ingetrokken.

In Den Haag ging vrijdag al het verhaal dat Vermeend niet wilde dat de ambtenaren gehoord zouden worden, maar de minister verklaarde toen bij monde van zijn woordvoerder: ,,Dat verhaal komt niet van mij.'' Maandagochtend bleek evenwel dat de minister vrijdagmiddag een brief naar de Kamer had gestuurd waarin hij stelde dat de ambtenaren niet op de hoorzitting zullen komen. Hij wijst er in die brief op dat de grondwet de minister verplicht de Kamer te informeren. ,,In dat kader past het niet dat deze taak door ambtenaren wordt verricht.''

Met name CDA en D66 reageerden verbolgen. Het Kamerlid Gerda Verburg (CDA): ,,Hij laadt hiermee de verdenking op zich dat hij iets te verbergen heeft. Wij willen de ambtenaren alleen naar de feiten vragen. Dit zal de Kamer dichterbij de vraag brengen of er nog een parlementaire enquête moet komen.'' Volgens CDA en D66 is het niet ongebruikelijk dat de Kamer ambtenaren hoort.

Verburg en Bert Bakker (D66) lichtten gisterochtend Erica Terpstra (VVD) in, de voorzitter van de Kamercommissie Sociale Zaken. Zij trok vervolgens aan de bel bij Vermeend. De minister liet toen de Kamercommissie ijlings weten dat de brief als niet geschreven moest worden beschouwd.

De woordvoerder van Sociale Zaken had gistermiddag een andere lezing. De brief is niet van tafel, hij is alleen verkeerd opgevat. De ambtenaren mogen wel komen, maar Vermeend zal ze vergezellen. Maar inmiddels is er toch een andere brief onderweg, waarin Vermeend zal uitleggen dat de ambtenaren wel kunnen verschijnen maar dat hij verantwoordelijk is.

De Kamer wil tijdens de hoorzitting meer helderheid krijgen over de vraag of er afspraken met toenmalig minister Melkert (Sociale Zaken) zijn gemaakt over de inzet van ESF-geld ter compensatie van bezuinigingen van Arbeidsvoorziening.