Verlies van ASMI tekent problemen in de chipindustrie

Toeleverancier voor de Nederlandse chipindustrie, ASM International, heeft het derde kwartaal flink verlies geleden bij een omzetdaling van 59 procent. Daarmee ontkomt het Bilthovense concern niet aan de problemen die de chipindustrie teisteren.

In het derde kwartaal heeft het technologieconcern een verlies geleden van 12,7 miljoen euro (30 miljoen gulden). In dezelfde periode vorig jaar maakte het bedrijf nog een nettowinst van 27,6 miljoen euro. Het bedrijf maakte dit gisteren nabeurs bekend.

De omzet van het concern kelderde van 249 miljoen euro in het derde kwartaal vorig jaar, naar 102 miljoen euro dit jaar. Dat is een afame van 59 procent.

ASMI kondigde de verliezen al enige tijd geleden aan. Dat de resultaten van de periode tussen juli en september zo slecht zouden uitvallen, was echter niet verwacht. ,,Het is geen somberheid troef, maar we staan hier zeker niet te juichen'', zegt de ASMI-woordvoerder.

Ook voor de rest van dit jaar zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld. Toch denkt ASMI dit jaar nog quitte te spelen. Het concern hoopt op herstel voor de tweede helft van volgend jaar, onder meer door tien tot vijftien procent van de banen te schrappen.

,,De ingrepen zullen verschillen van land tot land. In Nederland kunnen we veel tijdelijke contracten niet meer verlengen'', zegt de woordvoerder.

ASMI sluit zich met deze cijfers aan bij de slechte resultaten van het merendeel van de bedrijven in de chipindustrie. Chipfabrikanten STMicroelectronics en de Taiwanese dochter van Philips, TSMC, zitten ook in grote problemen.

De koers van ASMI verloor vanochtend na opening van de beurs ruim 6 procent. Tegen het middaguur noteerde het fonds een lichte winst.