Stellingen rond Kabul onder vuur van VS

Amerikaanse vliegtuigen hebben voor de derde achtereenvolgende dag stellingen van de Talibaan gebombardeerd even ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul. De oppositionele Noordelijke Alliantie heeft plannen om Kabul te omsingelen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gisteren bevestigd dat het met beschietingen op troepen van het streng islamitische regime van de Talibaan nabij Kabul en Mazar-i-Sharif de Noordelijke Alliantie wil helpen. ,,Onze actie vanuit de lucht hebben als duidelijk doel om troepen op de grond te assisteren in het veroveren van meer terrein'', zei minister van Defensie Rumsfeld gisteren.

Dat het verlenen van trefzekere steun niet eenvoudig is, bleek afgelopen nacht toen tenminste twee bommen aan de verkeerde kant van de frontlijn vielen. De Noordelijke Alliantie reageerde onverschillig toen bleek dat daarbij geen slachtoffers waren gevallen. ,,Ik weet dat ze niet tegen ons vechten'', aldus een lokale commandant van de Alliantie.

De bombardementen van de afgelopen dagen blijken een steun in de rug van de Noordelijke Alliantie, die heeft aangekondigd te willen oprukken naar Kabul. Toch heeft de afgevaardigde van de Alliantie in de VS gezegd dat inname van de stad voorlopig uitgesloten is. Pakistan en verschillende stammen in Afghanistan zijn zeer beducht voor een herhaling van de situatie die sinds het vertrek van sovjettroepen in 1989 tot 1996 heeft bestaan. In die periode streden verschillende milities van de huidige Alliantie om het bezit van Kabul en schoten zij de hoofdstad grotendeels aan puin. Daar kwam in 1996 een eind aan met de verovering van Kabul door de Talibaan.

De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft gezegd dat Kabul om die reden voor een bepaalde periode een neutrale zone moet worden wanneer de Talibaan ten val komen. Tegenover een televisiezender uit Libanon zei Musharraf dat ,,niemand toegang [zou] moeten hebben [tot die zone]. Want ik ben bang dat er gruweldaden zullen worden begaan wanneer een vacuüm wordt gevuld door de Noordelijke Alliantie.'' De Verenigde Naties hebben gezegd geen voorstander te zijn van deelname aan een vredesmacht.

Musharraf heeft tevens zijn zorgen geuit over de duur van de bombardementen op Afghanistan. Tegenover de Amerikaanse zender CNN zei Musharraf dat de aanval half november, voor aanvang van de islamitische vastenmaand, voorbij moet zijn. Wanneer de aanval in die maand voortduurt zou dat slecht kunnen vallen in de islamitische wereld, aldus Musharraf.

Pakistan heeft ook grote zorgen over de stroom van Afghaanse vluchtelingen. Sinds 11 september hebben 60.000 vluchtelingen Pakistan bereikt. Tenminste twee miljoen vluchtelingen zijn daar de afgelopen 20 jaar neergestreken.

De Talibaan hebben de Amerikaanse luchtmacht ervan beschuldigd een ziekenhuis in Herat in West-Afghanistan te hebben gebombardeerd. Daarbij zouden meer dan honderd mensen zijn omgekomen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie bestaan daar geen bewijzen voor.

Minister Rumsfeld heeft zijn onvrede laten blijken over de manier waarop nieuws over de commandoacties van afgelopen weekeinde in de wereld is gekomen. ,,Het vrijgeven door een persoon binnen de regering die toegang heeft gehad tot vertrouwelijke informatie [...] was een duidelijke schending van het federale strafrecht [...] en [hij] heeft totaal geen rekening gehouden met het leven van de mensen die bij de operatie betrokken waren'', aldus de minister op zijn dagelijkse persbriefing.