Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

Netwerk. Onder meer aandacht voor de miltvuurangst in Washington. Ned.1, 20.32-21.07u.

Nova. Een reportage uit Amerika over de nieuwe doden door de miltvuurbacterie en de prsentatie van de autobiografie Boven het maaiveld van politicus en oud-PvdA-man Jan Nagel. Aansluitend daarop een gesprek met professor Pim Fortuyn die – zo lijkt het – steeds meer kansen krijgt op het lijsttrekkerschap van de nieuwe politieke partij Leefbaar Nederland, mede door Nagel opgericht. Ned.3, 22.30-23.02u.

DOCUMENTAIRES

Gezondheidsplein. In deze aflevering aandacht voor onder meer de biologische zuivelboerderij en de gevaren van het vervoer van chloor per trein. Verder een reportage over een training bedplassen, gevolgd door een studiogesprek met de coördinator van het Bedplascentrum in Meppel. Ned.1, 17.35-18.05u.

Rise and fall of the mafia: Pizza connection. Serie over de geheime netwerken, aanvoerlijnen en drugshandel op Sicilië en in de VS. Discovery Channel, 18.00-19.00u.

Urbania. In deze uitzending portretten van de Amsterdamse tangoleraar John Rekers, de Italiaanse vrouwenversierder, Amsterdamse wijkburgemeester en kapper Carlo di Luca en Sigrid van Rheden uit Den Haag die al jaren op zoek is naar zichzelf en zangeres is in een band van gepensioneerde mannen. Ned.3, 20.00-20.30u.

Andere tijden. Over een pikzwarte bladzijde uit de Franse geschiedenis, het bloedbad in Parijs in 1961 toen een demonstratie van in Parijs wonende Algerijnen uit de hand liep. Duizenden Franse Algerijnen – vrouwen, kinderen, mannen, allen ongewapend – demonstreerden op 17 oktober 1961 tegen de maatregelen die hen door de Franse autoriteiten waren opgelegd. De politie wachtte de demonstranten op met knuppels, pistolen en mitrailleurs. Meer dan tweehonderd Algerijnen vonden de dood. Ned.3, 20.30-21.00u.

Extreme Science: Great Whites. Haaienonderzoeker Craig Ferreira heeft letterlijk zijn lichaam ter beschikking gesteld aan de wetenschap door te gaan duiken tussen de witte haaien met niet meer dan een snorkeluitrusting en een videocamera. Hij en zijn team wagen zich in de beruchte Shark Alley in Zuid-Afrika. National Geographic Channel, 20.30-21.00u.

Bill Oddie goes wild. Serie natuurfilms waarin presentator Bill Oddie deze keer een bezoek aan Dorset brengt en hagedissen, slangen, eekhoorns en libellen waarneemt. BBC2, 21.00-21.00u.

Designs on your...: Car. Over ontwerpers die zich bezighouden met het ontwerpen van de elektrische auto. Discovery Channel, 22.00-23.00u.

Het andere gezicht. Over de gewetensproblemen van forensische artsen. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.23-23.08u.

Kopftuch und Minirock. Herhaling van een documentaire uit 1998 over het leven van jonge moslimvrouwen in Duitsland. Zij proberen een balans te vinden tussen hun cultuur thuis en leven in een moderne samenleving. ZDF, 23.30-24.00u.

VPRO's Import: South Africa, Death of Apartheid. Slot van de herhaling van de 3-delige serie met de Zuid-Afrikaanse journalist Allister Sparks die in 1995 negen uur lang met Nelson Mandela sprak. Ned.1, 23.43-0.35u.

Combat Cameramen. Over cameramensen die hun leven waagden om de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog vast te leggen. National Geographic Channel, 0.00-0.30u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Harry Mulisch praat over zijn literaire en andere ambities, Arnold Heertje over de economische recessie na de aanval op Amerika en zendeling Guus Bringsken over de `groene hel' van Brazilië. Ned.1, 21.38-22.23u.

Unter Verdacht? - Muslime in Deutschland. Discussie over de recente aanslagen op Amerika en opvattingen van in Duitsland werkende en geïntegreerde moslims. ZDF, 22.15-23.30u.

De gids. Gasten zijn documentairemaakster Ineke Hilhorst, culinair journalist Johannes van Dam en cabaretier Diederik Ebbinge van de Vliegende Panters en aandacht voor de speelfilm Kameleon. Ned.3, 23.02-23.43u.

Jacobine. Gesprek met directeur Sylvia Borren van de hulporganisatie Novib en filosoof bij de Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales in Parijs Luuk van Middelaar over de ongelijke verdeling van de welvaart in de wereld. Die ongelijkheid is na de aanslagen in Amerika van 11 september door velen aangewezen als een voedingsbodem voor terrorisme. Ned.1, 23.08-23.35u.

AMUSEMENT & MUZIEK

De televisiejaren. Aan de hand van fragmenten uit 1962 halen bekende Nederlanders herinneringen op aan het jaar 1962. Met aandacht voor de o.a. de Twist en Chubby Checker. Ned.1, 18.05-18.32u.

SPORT & DRAMA

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd tussen Bayern München en Feyenoord in de Champions League. Na deze wedstrijd samenvattingen van Olympique Lyon tegen Barcelona, Spartak Moskou tegen Sparta Praag en Juventus tegen FC Porto. Ned.2, 20.00-0.45u., onderbroken door nieuws en reclame.

Glasgow kiss. Eerste deel van een zesdelige Engelse dramaserie rond de thema's liefde, conflict en humor met o.a. Iain Glen en Sharon Small. Na de dood van zijn vrouw stort Stuart, een Schotse sportjournalist, zich op zijn werk en de zorg van zijn zevenjarige zoontje Denis. De ambitieuze Cara wordt, tegen haar zin overgeplaatst naar de Schotse redactie om deze te reorganiseren. Er bloeit iets moois op tussen Cara en Stuart. Maar dan moet ze Stuart ontslaan. Ned.1, 23.35-0.27u.

FILM

Junior (Ivan Reitman, 1994, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

. MacArthur (Joseph Sargent, 1977, VS). Grootscheepse en historisch min of meer verantwoorde film over het doen en laten van de omstreden Amerikaanse generaal tijdens de Tweede Wereldoorlog, het naoorlogse Japan en de Koreaanse oorlog. Met Gregory Peck in de titelrol, Dan O'Herlihy als Roosevelt en Ed Flanders als Truman. Inclusief de befaamde afscheidsspeech: ,,Old soldiers never die, they just fade away.'' RTL5, 22.00-0.25u., onderbroken door reclame.

Beverly Hills Cop II (Tony Scott, 1987, VS). Slaafse kopie van de oorspronkelijke, prettig anarchistische komedie met de brutale komiek Eddie Murphy als de onconventionele rechercheur uit Detroit. BBC1, 22.00-0.20u., onderbroken door nieuws.

Les kidnappeurs (Graham Guit, 1998, Frankrijk). Flauwe misdaadkomedie over vier vrienden die een kraak zetten in villa van rijke zakenman. ZDF, 01.45-2.20u., nagesynchroniseerd.

Angus (Patrick Read Johnson, 1995, VS). Adolescentie-tragikomedie met een boodschap. Zwaarlijvige tiener Charlie Talbert wordt door wrede medeleerlingen op de proef gesteld. Met Kathy Bates als moeder en George C. Scott als opa. Morgen, BBC2, 14.20-15.40u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met schrijver Frans Kotterer die lang journalistiek correspondent is geweest in New York. Hij praat over zijn tweede thriller Grizzly waarin de hoofdpersoon journalist in Amerika is. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Literair variété met verhalen van Wim de Bie, P.F.Thomése, Mark Boog, gedichten van Peer Wittenbols. Na elf uur een gesprek met Pieter Hoexum die met zijn essay Een Laocoon in het Rokin de kleine Jan Hanlo-prijs won. En om half twaalf Afrikaanse popmuziek uit de Sahelzone van West-Afrika. 747AM, 22.02-24.00u.

Paul Wittgenstein, de éénarmige pianist. Herhaling uit 2000 van het eerste deel van een tweedelige documentaire over de pianist Paul Wittgestein die in de Eerste Wereldoorlog aan het Russische front zijn rechterarm verloor. Desondanks bouwde hij na de oorlog een succesvolle muziekcarrière op. Hij slaagde erin zijn techniek voor de linkerhand tot het uiterste te perfectioneren en legde zich toe op bestaand repertoire voor de linkerhand en maakte zelf arrangementen van bekende composities. Radio 4, 23.00-24.00u.

Terug naar Dodewaard. Programmamaker Herbert Bitter geeft een portret van Dodewaard aan de hand van zijn familiegeschiedenis. Hij neemt zijn 17-jarig nichtje Neis Bitter – geboren en getogen in de Randstad – mee op een rondgang door het dorp dat in de jaren zestig vooral bekend werd door de bouw van de kerncentrale en de acties ertegen. Radio 1, 0.04-0.45u.

Het jachtgezelschap. Over de jachtcultuur en -tradities. Nederland kent ruim 30.000 jagers die samen zo'n miljoen hectare land mogen bejagen. Volgens de jagers is de jacht een oude cultuur van wildbeheer en biotoopverbetering waar stedelingen weinig weet van hebben. Programmamaker Nathan Plas gaat mee op jacht, woonde een Hubertus-jachtmis bij en schoof aan bij een wilddiner. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.