Schoolboeken te laat

De schoolboeken voor de sterk aangepaste basisvorming zullen waarschijnlijk niet op tijd klaar zijn. Dit stelt de overkoepelende Groep Educatieve Uitgevers (GEU).

Vorige week adviseerde de Onderwijsraad om de basisvorming, het gezamenlijke lesprogramma in de eerste klassen van de middelbare school, vanaf 2004 grondig aan te passen. Zo moet het lesprogramma drie niveaus krijgen, moet het aantal verplichte vakken teruggebracht worden van 15 naar 8 en moeten verschillende bètavakken samengevoegd worden tot het nieuwe vak science. Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) zei dat het advies haar op hoofd-

lijnen aanspreekt. Ze komt nog met een definitieve reactie.

De GEU zou ,,zeker niet gelukkig'' zijn met weer een grondige herziening van een onderwijsvernieuwing. Volgens de uitgeverijen wordt er te weinig rekening mee gehouden dat de ontwikkeling van nieuwe schoolboeken veel geld, tijd en menskracht kost.

,,De basisvorming was al eens bijgesteld in 1996'', zegt Freke Bosscha, secretaris van de GEU. ,,En kort na de invoering van het studiehuis in 1997 is dat programma ook aangepast. Je zou een hoop gepiep horen als de uitgevers zouden zeggen: deze methode is toch niet zo goed gelukt, we gaan hem weer veranderen.''

Bosscha verwacht dat vooral kleine uitgeverijen de financiële gevolgen zullen ondervinden. ,,Niet alleen omdat ze nieuwe boeken moeten maken. Ook omdat scholen die weten dat de basisvorming op de schop gaat, de komende jaren de oude methoden niet meer zullen bestellen.''