Rhodia maakt het zichzelf moeilijk

Een fusie tussen het Nederlandse chemieconcern DSM en zijn Franse concurrent Rhodia kon in termen van industriële logica wel eens meer zin hebben dan een samengaan van Rhodia en het Duitse BASF, dat ook geïnteresseerd zou zijn. Het probleem is dat DSM volgens de geruchten de helft van de prijs in aandelen wil betalen en dat Aventis, het farmacieconcern dat de grootste aandeelhouder van Rhodia is, in cash betaald wil worden.

Naar verluidt heeft DSM aangeboden om 14 euro per aandeel voor Rhodia neer te tellen, een premie van meer dan 100 procent bovenop de koers waarvoor Rhodia eerder deze maand verhandeld werd toen het met zijn vierde winstwaarschuwing naar buiten kwam.

Aventis heeft wellicht geen andere keus dan het bod te aanvaarden als het echt van Rhodia af wil. De recente serie lekken rond Rhodia suggereert dat het Frans-Duitse farmacieconcern geprobeerd heeft het op een veiling te laten aankomen door DSM uit te spelen tegen BASF, het grootste chemieconcern van Europa. Als dat verhaal klopt, lijkt deze strategie te zijn mislukt. BASF, dat net een nieuwe winstwaarschuwing heeft gegeven, zegt nu dat het niet van plan is een bod uit te brengen. Als het geen andere kandidaat kan vinden, is Aventis zichzelf misschien te slim af geweest.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Leslie de Quillacq