Prodi is kritiek regeringen beu

Romano Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft genoeg van de voortdurende kritiek die hij van Europese regeringen krijgt. Hij is tot tegenactie overgegaan door op zijn beurt ongenoegen over de regeringen te uiten.

Prodi's woordvoerder, Jonathan Faull, zegt dat het gaat om een nieuwe strategie. Die heeft inmiddels geleid tot een forse aanvaring met de Belgische premier Guy Verhofstadt, de huidige voorzitter van de Europese Unie. Harde kritiek van Prodi op een Frans-Brits-Duits onderonsje vorige week kort voor de Europese top in Gent behoorde ook tot zijn nieuwe aanpak.

Sinds hij in 1999 in Brussel aantrad is Prodi herhaaldelijk bekritiseerd om zijn uitglijders. Zo bespotten EU-ministers van Buitenlandse Zaken hem afgelopen zomer nog openlijk, nadat hij gezegd had dat de EU ook zonder een geratificeerd verdrag van Nice met nieuwe lidstaten zou kunnen uitbreiden. Prodi besloot tot een tegenoffensief, nadat de Belgische premier Verhofstadt hem vorige maand op een persconferentie vrijwel geen kans gaf om het woord te voeren. Bij de discussies tijdens Europese toppen speelt de Commissievoorzitter slechts een bijrol.

In een brief van 12 oktober schrijft Prodi aan Verhofstadt dat hij bezwaren heeft tegen ,,de stijl'' van het Belgische EU-voorzitterschap. De Belgische premier leest op persconferenties na Eurotoppen ellenlange verklaringen voor in twee en soms drie talen. Daardoor is er voor vragen aan Prodi vrijwel geen tijd meer.

Verhofstadt heeft op Prodi's brief niet gereageerd. Volgens Belgische bronnen vindt hij dat de dikwijls onbegrijpelijk pratende Prodi zijn communicatieproblemen zelf maar moet oplossen. Tijdens de eerste persconferentie in Gent, afgelopen vrijdagavond, liet Verhofstadt de Commissievoorzitter er opnieuw voor spek en bonen bijzitten. Daarop besloot Prodi uit protest op de laatste persconferentie, na elven 's avonds, niet meer te verschijnen. Toen Verhofstadt informeerde waar Prodi was, veronderstelde zijn minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, voor iedereen hoorbaar dat de Commissievoorzitter was gaan slapen.

Verhofstadt laat weten dat er geen enkel probleem is. Hij wil wel met Prodi praten als deze dat anders ziet. De regeringsleiders benoemden Prodi in 1999. Hij moest het aanzien van de Commissie te herstellen, dat was beschadigd na het gedwongen aftreden van de Commissie-Santer.

    • Ben van der Velden