Praag wil blad kapotprocederen

De Tsjechische regering trekt ten strijde tegen het kritische weekblad Respekt. Premier Miloš Zeman en zijn ministers gaan net zolang tegen het blad procederen ,,tot het ophoudt te bestaan'', verklaarde de premier gisteren na een zitting van zijn kabinet.

Zeman heeft al jaren de pest aan het blad dat keer op keer aandacht vraagt voor financiële en economische schandalen in en rond de regering. De sociaal-democratische premier – bekend om zijn soms wat spontane uitlatingen – noemde het blad al in 1998 ,,een journalistieke beerput''. De jongste uitgave van Respekt werd de explosieve Zeman te veel.

Hoofdredacteur Petr Holub hekelde daarin het anticorruptie-beleid van de Tsjechische regering. ,,Drie jaar strijd tegen corruptie de verkiezingsleuze van de sociaal-democraten heeft niets opgeleverd.'' Volgens Holub riekt het optreden van de regering van de jongste tot en met de oudste en meest ervaren minister inmiddels zelf naar corruptie.

Respekt kan een bombardement van aanklachten tegemoet zien. Niet alleen de regering als zodanig, maar ook elk van de zeventien ministers afzonderlijk zal bij de rechter van het weekblad tien miljoen Tsjechische kronen (639.000 gulden) eisen wegens aantasting van de goede naam. De actie van de regering heeft het nadrukkelijke doel om een einde te maken aan het bestaan van het kritische weekblad. Zeman zal de opbrengst van de strafexpeditie naar eigen zeggen ,,uitsluitend en alleen aan goede doelen schenken''.

Respekt-hoofdredacteur Holub lijkt niet erg onder de indruk. ,,Als de ministers kunnen bewijzen dat ze de afgelopen drie jaar wel zijn opgetreden tegen corruptie, neem ik mijn woorden graag terug.'' Holub zegt kennelijk een gevoelige snaar te hebben geraakt. Als de rechter premier Zeman en zijn ministers gelijk geeft zal Respekt inderdaad aan de miljoenenboetes ten onder gaan.

Respekt, een soort Tsjechische Vrij Nederland, werd in 1990 opgericht door journalisten met een dissident verleden. De eerste hoofdredacteur was Jan Ruml, later minister van Binnenlandse Zaken en tegenwoordig lid van de Senaat. Het kritische weekblad wordt sinds 1996 uitgegeven door Karel Schwarzenberg, oud-kanselier van president Havel.

    • Renée Postma