L&H vraagt weer surseance aan

Het Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H) heeft gisteren bij de handelsrechter in Ieper opnieuw uitstel van betaling gevraagd, nadat een eerdere surseance in hoger beroep nietig was verklaard. Het gevraagde uitstel van twee maanden is nodig om bedrijfsactiviteiten te kunnen verkopen, waardoor in België en de VS ten minste dertig, maar mogelijk enkele honderden van de ruim 550 banen behouden kunnen blijven. ,,Dit is de laatste poging'', zei crisismanager Philippe Bodson gisteren. ,,Als dit niet gaat, is het met ons gedaan.'' L&H kwam vorig jaar in problemen na onthullingen over boekhoudkundige malversaties, die leidden tot vervolging van de ex-top.

Het hof in Gent vernietigde vorige week een surseance-vonnis van de Ieperse handelsrechter in een beroep dat de L&H-top zelf had aangetekend tegen enkele voorwaarden van het betalingsuitstel. Volgens het Gentse hof kon de surseance niet door de beugel, omdat er geen bieder was op activa en schuldeisers niet gelijk werden behandeld. Dit weekeinde tekende het beursgenoteerde Amerikaanse SpeechWorks een contract om kernactiviteiten van L&H (omzetting van tekst naar spraak en spraakherkenning) over te nemen voor 12,5 miljoen dollar. De L&H-top wil nu een veiling starten, waardoor dit bedrag verder kan worden opgevoerd. Eerder werd op deze wijze ook het vertaalbureau Mendez verkocht. De verkoopopbrengsten liggen ver onder de bedragen die L&H er ooit in investeerde.

Er zouden zich intussen ook potentiële bieders hebben gemeld voor diverse activiteiten van L&H. Voor medische transcriptiediensten was een verkoopcontract van 20 miljoen dollar met een Amerikaans bedrijf gesloten, maar volgens de Vlaamse krant Financieel Economische Tijd zou intussen door een ander bedrijf een hoger bod zijn uitgebracht.