Koloniaal diner

Een van de mooiste beschrijvingen van de rijsttafel is te vinden in het in 1930 verschenen boek Javanese Panorama van Miss H.W.Ponder. Allerlei heerlijkheden die volgens een bepaald plan gerangschikt dienen te worden, op kleine bordjes die om een soepbord worden geplaatst, als planeten om de zon. Ponder beschrijft ook de indrukwekkende eetlust van de Hollanders die zich aan de rijsttafel zetten. Het is niet ongebruikelijk dat beide seksen van `rijst-tafelers', nadat zij hun borden hebben leeggegeten, voor een tweede maal met hetzelfde enthousiasme opnieuw beginnen. Hongerige rijst-tafelers kunnen zich in Nederland op allerlei plaatsen te goed doen aan heerlijk eten. Het Golden Tulip Doelen Hotel in Amsterdam organiseert op 27 oktober, 3, 10 en 24 november en 1 december een heel bijzondere rijsttafel. met gerechten die op authentieke wijze worden bereid door de kok van Toko Oen Semarang uit Den Haag. Tussen de gangen door worden Javaanse dansen opgevoerd. Joop van de Berg, die een aantal publicaties over Nederlands-Indië op zijn naam heeft staan, vertelt over de geschiedenis van de Indische rijsttafel. Deelnemers aan dit koloniaal diner ontvangen zijn boekje Ajoh dan: neemnéém. Prijs per couvert ƒ145,-. Telefonische reserveringen: 020-55406662.

Louis Couperus schreef over de rijsttafel: ,,Wat een rijkdom, die u nooit verveelt!'' Vandaag een recept voor een Indische groentensalade. Bij deze Urap wordt rijst geserveerd. Bereiding: maak de diverse groenten schoon. Raspt het geschilde stukje gember. Stoom of kook de spinazie en kool – afzonderlijk – beet gaar. Blancheer de waterkers en de taugé. Laat de groenten afkoelen en meng ze door elkaar. Snijd de ontvelde tomaten in stukjes. Bak de gepelde en gesnipperde sjalotjes in een beetje arachideolie zacht en glazig. Voeg de fijngesneden knoflook, de tomaatstukjes, suiker, gember, de in ringen gesneden pepertjes en de kokosmelk toe. Laat het mengsel afkoelen en meng het door de groenten. Breng de salade op smaak met zout.

    • Anne Scheepmaker