Koers van ABN Amro veert op na winstalarm

Met een koerswinst van 3,8 procent begroetten beleggers vanmorgen de winstwaarschuwing die ABN Amro voorbeurs gaf. Dat de winst 15 procent onder de in augustus genoemde 2,7 miljard euro uit zal komen, was de afgelopen tijd al ruim in de koers van ABN Amro verwerkt, zodat de daadwerkelijke waarschuwing voor beleggers bijna als een opluchting kwam. Geholpen door koersstijgingen in de bancaire sector in de rest van Europa en ook in de VS, kon ABN Amro zich vanmorgen ontpoppen als een van de grootste stijgers van het Damrak. Andere financiële waarden deden het ook goed en volgden ABN Amro op enige afstand. Aegon steeg met 1,6 procent, Fortis met 1,7 procent en ING met 2,2 procent.

De stemming op het Damrak was gunstig, na koerswinst in New York gisteravond. Daar sloot het Dow Jones-gemiddelde 1,9 procent hoger en klom de Nasdaq-index met 2,2 procent.

Ook een zwakkere euro, doorgaans gunstig voor dollargevoelige Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen, droeg bij aan een positief klimaat in Amsterdam. De euro noteerde rond het middaguur 0,8876 dollar per euro. Dat is de laagste koers sinds 5 september.

De AEX-index klom met 2,1 procent tot 463,8 punten. De technologiesector voerde in Amsterdam de lijst van hoofdfondsen aan. Getronics werd 6 procent duurder op 3,02 euro, gevolgd door KPNQwest (5,7 procent), Philips (5,3 procent) en ASM Lithography (5 procent).

Bij de middelgrote fondsen lag KLM goed in de markt. De luchtvaartmaatschappij koppelt zijn netwerk met dat van de Amerikaanse branchegenoot Continental, wat een 6,4 procent hogere koers opleverde op 9,20 euro.

Toeleverancier voor de chipindustrie ASM International presenteerde gisteren nabeurs een verlies voor het derde kwartaal. Een afstraffing bleef uit op het Damrak, 0,3 procent eraf op 15,35 euro.

Banken, telecommaatschappijen en olie-aandelen deden het goed in Londen en hielpen de FTSE-index aan een stijging met 1,6 procent tot 5154 punten. British Airways schoot omhoog met 7,3 procent. Beleggers beloonden daarmee de mededeling dat de luchtvaartmaatschappij met anderen, onder meer KLM, in gesprek is over samenwerking.

Technologie-aandelen deden het goed in Frankfurt, waar onder meer SAP en Infineon koerswinst konden aantekenen. De stijging van de DAX-index was relatief bescheiden, met 1,3 procent procent tot 4683 punten.

Parijs gaf hetzelfde beeld, met een koerswinst van tegen de vier procent voor StMicroElectronics en Cap Gemini. Ook France Telecom kreeg er 2,7 procent bij. De CAC-index kon met 1,6 procent omhoog tot 4413 punten. Rhodia, waarvan DSM toegaf dat er inderdaad mee gesproken wordt, moest vanmorgen na hervatting van de handel weer bijna even hard omlaag als het gisteren was gestegen. Rond het middaguur stond het aandel ruim 14 procent lager.

De effectenbeurs in Tokio sloot vanmorgen fors hoger. De Nikkei-index ging met 2,8 procent omhoog tot 10.861,56. Vooral technologiefondsen waren in trek.

Ook de andere beurzen in het Verre Oosten waren positief gestemd. In Hongkong schoot de Hang Seng-index omhoog met 4,3 procent. Op de beurs in Zuid-Korea bleef de winst beperkt tot 0,3 procent. De beurs in Australië was vanmorgen 1 procent hoger.