KLM versterkt alliantie na akkoord met Continental

Een dag na de bekendmaking dat KLM samenwerking onderzoekt met British Airways, heeft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij bekendgemaakt dat zij in zee gaat met het Amerikaanse Continental Airlines. Beide maatschappijen zijn van plan hun netwerken aan elkaar te koppelen om zo meer passagiers te trekken en de omzet te vergroten.

Het is niet de eerste keer dat KLM in verband met Continental Airlines wordt genoemd. Continental, in grootte de vijfde luchtvaartmaatschappij van de VS, is de Amerikaanse partner van Northwest Airlines, dat op zijn beurt de belangrijkste transatlantische partner van de KLM is. De afgelopen jaren was menigmaal sprake van aansluiting van Continental bij de alliantie KLM-Northwest.

Het akkoord houdt in dat KLM-passagiers op vluchten naar de belangrijke Continental-knooppunten Houston en Newark (bij New York) aansluiting krijgen op binnenlandse vluchten van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Dat gebeurt door zogeheten codesharing, het verzorgen van vluchten door verschillende maatschappijen onder hetzelfde vluchtnummer. Omgekeerd worden de Continental-vluchten vanuit Newark naar Schiphol gekoppeld aan KLM's Europese netwerk. De koppeling treedt op 1 december in werking en geldt voorlopig voor een periode van een half jaar.

De overeenkomst is ter goedkeuring voorgelegd aan het Amerikaanse ministerie van Transport en de Europese Commissie. KLM verwacht echter dat met name Brussel, gezien de huidige problemen in de luchtvaart als gevolg van de aanslagen van 11 september, zich soepel zal opstellen.

KLM zegt ook soortgelijke samenwerkingsverbanden te bestuderen met andere luchtvaartmaatschappijen. Gisteren werd bekend dat KLM weer in gesprek is met British Airways om te bekijken hoe beide maatschappijen gezamenlijk hun kosten kunnen drukken. Eerder dit jaar kondigde KLM ook al een soortgelijke overeenkomst aan met het Hongaarse Malev. Volgens een woordvoerder van KLM wordt het consolideringsproces in de luchtvaart versneld door de crisissituatie die is ontstaan door de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten.