Israël weigert terugtrekken van troepen

De Israëlische premier Sharon weigert, ondanks grote druk van de Verenigde Staten, Israëlische troepen te laten terugtrekken uit zes heroverde Palestijnse steden.

Sharon zei gisteravond dat Israëlische troepen zich alleen zullen terugtrekken wanneer het Palestijnse zelfbestuur de daders van de aanslag op minister van Toerisme, Rehavam Ze'evi, oppakt en uitlevert.

De premier reageerde daarmee op wat gezien wordt als de zwaarste druk tot nu toe van de VS om een oplossing te vinden voor het geweld in het Midden-Oosten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Israëlische militaire reacties in sterke mate hadden bijgedragen aan de toename van geweld in de wereld en eiste een permanente terugtrekking van Israël uit de Palestijnse gebieden van zelfbestuur.

De eis van de VS zou niet via diplomatieke kanalen zijn overgebracht, hoewel minister van Buitenlandse Zaken, Simon Peres, momenteel in de VS verblijft. Israël reageerde verontwaardigd dat ,,Israël, als ieder democratisch land, het recht heeft op zelfverdediging en verdediging van de eigen burgers.''

De oproep van de VS volgde op hernieuwde gevechten tussen Israëlische troepen en Palestijnen in Bethlehem. Voor de vierde achtereenvolgende dag werd daar gevochten. Gisteren raakten daarbij zeker vijf Palestijnen gewond.

Ook elders was het onrustig. In Nablus, op de Westelijke Jordaanoever, kwam een Palestijn om toen een bom in zijn auto ontplofte. Volgens Israël stond de man bovenaan de lijst van meestgezochte personen.

In Jeruzalem opende een Palestijnse man het vuur op voorbijgangers. Daarbij raakten vier mensen gewond. De schutter werd doodgeschoten door de Israëlische politie.

Ook langs de Israëlische grens met Libanon was het onrustig. De Hezbollah-beweging voerde een aanval uit op een Israëlische positie. Israël vuurde daarop als represaille luchtaanvallen uit op Hezbollah-stellingen.