`Ik mocht geen voorbeeld zijn'

De Dutch Open, die morgen in Rotterdam begint, maskeert de armoede in het Nederlandse tafeltennis. ,,Alsof de bond alleen nog maar wereldkampioen organiseren wil worden'', meent Bettine Vriesekoop.

Alleen de enige twee topspelers die het Nederlandse tafeltennis nog heeft, Danny Heister en Trinko Keen, zijn rechtstreeks toegelaten tot de Dutch Open, die morgen in Rotterdam begint. Maar liefst zestien spelers (negen mannen en zeven vrouwen) werden door de Nederlandse tafeltennisbond (NTTB) ingeschreven voor het kwalificatietoernooi. ,,Veel te veel, ik vind dat geen reclame voor het Nederlandse pingpong'', zegt tweevoudig Europees kampioene Bettine Vriesekoop. ,,De bond moet zichzelf niet vernederen door zelfs recreanten in te schrijven.''

Is het niet wrang dat de bond pronkt met de organisatie van diverse toptoernooien, terwijl Nederland figureert op die evenementen?

Vriesekoop: ,,Het zegt natuurlijk alles over de status van het Nederlandse tafeltennis dat slechts twee spelers in het hoofdtoernooi zitten. De doorstroming stagneert al jaren en ik wijt dat aan het beleid van voorgaande bondsbesturen. Ik beschouw het ontslag voor Jan Vlieg als bondscoach op het WK in Gothenburg in 1993 nog steeds als een breekpunt. Daarna is de ziel uit het Nederlandse tafeltennis verdwenen en is de boel in elkaar gedonderd. Daar plukt het huidige bestuur nu de wrange vruchten van. Peter Engel was een lieve man met veel verstand van tafeltennis. Maar hij heeft als bondscoach jarenlang naar iedereen willen luisteren en dat werkt niet. Nu constateer ik dat Heister en Keen alles voor het zeggen hebben, het beleid van de NTTB wordt op hen afgestemd. Maar ik vind dat juist zij geen recht van spreken hebben.''

Keen en Heister presteren ten minste nog op topniveau.

,,Begrijp me goed, ik vind het heel knap hoe Heister en Keen spelen. Je kunt het die jongens ook niet kwalijk nemen dat ze hun eisen stellen. De fout ligt bij de mensen die naar hen luisteren. Ik heb in het verleden nooit het beleid bepaald. Jan Vlieg was er ook niet alleen voor mij. Nu beschikt de NTTB over een Chinese bondscoach bij de mannen, die alleen is aangesteld voor Keen en Heister. En als hij niet meer bevalt, zoeken ze weer een andere coach. Maar Yang brengt de meeste tijd door in Duitsland en hij draagt als clubcoach en zakenman ook verschillende petten. Dat zou niet moeten kunnen, want Keen en Heister vormen nu met de bondscoach een eiland binnen de bond.''

Heister en Keen wonen dicht bij Papendal om veel met de Nederlandse jeugd te kunnen trainen. Ze geven ook iets terug aan de bond.

,,Maar wel te laat. Heister en Keen hebben te laat ingezien dat ze niet alleen voor zichzelf spelen. Ze hebben jarenlang geweigerd met het Nederlandse team in de Superliga te spelen, omdat ze hun clubs in de Bundesliga belangrijker vonden. Danny en Trinko vroegen zelfs geld voor de landenwedstrijden. Als je dat vertelt aan de Europese topspelers schieten ze in de lach. Denk je dat Waldner wordt betaald om voor Zweden te spelen? Als hij drie keer niet komt trainen, wordt hij uit de nationale ploeg gezet. Hooman en ik hebben ons jarenlang uit de naad gewerkt voor het Nederlandse team zonder één cent te ontvangen. Toch speelden wij al die klotenwedstrijden.''

En jullie hebben nooit als boegbeeld van de NTTB gefunctioneerd.

,,Met onze prestaties is niets gedaan. Ik werd zelfs uit het Nederlandse team gezet, omdat ik van de bond geen voorbeeld mocht zijn. Ik vind het bovendien een wrang idee dat de bond geen toernooien naar Nederland wist te halen toen ik nog goed was. Met de kennis van Mirjam Hooman, Gerdie Keen en mij is nooit iets gedaan.

,,Ik begrijp ook niet dat Gerdie Keen nu bij de NTTB achter een bureau zit. De bond had haar beter 25.000 gulden kunnen geven om met het Nederlandse team in de Superliga te spelen. Dan had ze meer kunnen betekenen voor het tafeltennis dan nu. Het bondsbeleid van de afgelopen jaren is een aaneenschakeling van gemiste kansen. Nu lijkt het wel alsof de NTTB alleen maar wereldkampioen organiseren wil worden.''

Het is ook veelzeggend vrouwen dat landskampioen DTK over twee weken een vrouw van 40 moet opstellen in de Europa Cup, omdat er geen betere Nederlandse speelsters zijn.

,,Dat is ook zo, maar wat kan ik daar aan doen? Ik vind het nog leuk om te spelen en als mijn club me nodig heeft in de Europa Cup doe ik misschien wel mee. Tot mijn schrik constateerde ik dat mijn voetenwerk nog altijd beter is dan van de zogenaamde talenten in Nederland. Ik vind het schrikbarend hoe slecht kinderen momenteel bewegen. De bond moet zijn geld niet stoppen in het organiseren van evenementen, maar in de jeugdopleiding. We moeten beginnen met kinderen van elf, twaalf jaar en niet langer investeren in al die kansarme spelers. Daar moet de bond mee stoppen, want het is triest te zien wie de afgelopen jaren in het Nederlandse team hebben mogen spelen.''

    • Robèrt Misset