Den Daas (95) overleden

Jaap den Daas, een belangrijk organisator van het naoorlogse kunstleven, is vorige week donderdag op 95-jarige leeftijd in Apeldoorn overleden. Hij was onder andere directeur van het Holland Festival en de Nederlandse Opera.

Jacob den Daas, geboren op 1 december 1905 in Utrecht, begon in 1929 bij de AVRO als bibliothecaris en werd daar in 1931 programmaleider. Een van zijn wapenfeiten was de introductie van het programma Hersengymnastiek, de eerste quiz in Nederland. Van 1948 tot en met 1950 was Den Daas artistiek directeur van de concertzaal in het Scheveningse Kurhaus, waarna hij onderdirecteur werd van de AVRO, die hem in 1952 ontsloeg wegens verschil van inzichten in beleidskwesties. Van 1959 tot 1972 was Den Daas directeur van de Nederlandse Opera. Van 1965 tot 1975 was hij ook directeur van het Holland Festival, waarvan hij sinds 1953 mededirecteur was naast Peter Diamand. Onder zijn leiding bracht het Holland Festival in 1969 in Carré de geruchtmakende en inmiddels legendarische opera Reconstructie over Che Guevara van het componistencollectief Misha Mengelberg, Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw, Jan van Vlijmen en Peter Schat op een libretto van Hugo Claus en Harry Mulisch.

Den Daas noemde zichzelf `half artiest, half ambtenaar'. In de kunst stelde hij zijn normen hoog, al bleef hij praktisch: ,,Als wij het hoogste niet kunnen krijgen, moeten wij afdalen tot het goede.'' In een interview in deze krant zei hij in 1975 over het Holland Festival: ,,Elitair zijn is volgens mij noodzaak.''