De handel `animeren' of niet, dat is de vraag

De animateur maakt volgende week zijn opwachting op het Damrak. Maar wat deze hoekman Franse stijl, zoals hij wel schertsend wordt genoemd, precies gaat betekenen, weet voorlopig niemand.

Heijmans heeft er acht, HBG voorlopig één en Randstad geen. Hoeveel animateurs heeft een beursfonds eigenlijk nodig? Maandag wordt het nieuwe handelssysteem op de Amsterdamse effectenbeurs geïntroduceerd. De animateur, een financiële partij die zich ontfermt over de verhandelbaarheid van een aandeel, doet dan zijn intrede op het Damrak.

,,Wij vinden de liquiditeit van het aandeel erg belangrijk. Maar we weten natuurlijk nog niet hoe het gebruik van animateurs uitpakt, en daarom hebben we er zoveel. Na een jaar maken we de balans op zegt een woordvoerder van Heijmans.

Dat bedrijf zit in de Euronext 150 index. In deze graadmeter voor middelgrote ondernemingen zijn fondsen opgenomen die op zich voortdurend worden verhandeld, maar ook een beroep mogen doen op een animateur om de koers te stimuleren. De ondernemingen uit Euronext 100 index, met hoofdfondsen als Philips en ABN Amro, mogen geen animateurs, ook wel liquiditeitsverschaffers genoemd, inschakelen.

,,Wij hebben geen animateur nodig. Maar we zien dat de aandacht van grote vermogensbeheerders in Europa de laatste jaren zich minder richt op middelgrote fondsen, en dat is nadelig voor de koersontwikkeling. Wellicht dat een animateur hier tegenwicht kan bieden'', zegt Arno Pronk, zegsman van HBG. Van de 47 Nederlandse fondsen in de Euronext 150 index hebben 40 een liquiditeitsverschaffer ingehuurd. De overige zeven, waaronder Buhrmann, Getronics en Randstad, zien vooralsnog de noodzaak van een animateur niet in.

Het aanstellen van een animateur biedt vooral weinig verhandelde aandelen voordeel. In het nieuwe systeem worden fondsen die het afgelopen jaar minder dan tien keer per dag zijn verhandeld, niet meer doorlopend verhandeld. Zij worden straks twee keer daags geveild. De angst onder ondernemers dat de koers zich daardoor slecht zal ontwikkelen, is groot. Voor de fondsen die aan de veiling willen ontkomen, biedt de liquiditeitsverschaffer daarom uitkomst. De animateur stelt zich garant, ondermeer met het innemen van posities, voor de continuïteit in de handel van een aandeel.

Hoewel aandelen in de Euronext 150 gewoon continu worden verhandeld, hebben toch de meeste bedrijven van die index een animateur ingehuurd. Want voor de meeste beursfondsen zijn de zogenoemde secondaire diensten die de animateur aanbiedt ook van groot belang. Pronk: ,,We hebben op dit moment één liquiditeitsverschaffer. Wij hebben met een vijftal partijen gesproken en ze op een aantal punten getoetst.'' Heeft de animateur ervaring met het aandeel, schrijft hij er al analistenrapporten over? ,,Wat voor ondersteuning kunnen ze bieden op het gebied van investor relations. Denk dan aan het mede-organiseren van roadshows of het bemiddelen bij gesprekken met potentiële beleggers.'' Opvallend is dat SNS Securities en Kempen & Co, naast de grootbanken, een belangrijk deel van de markt voor animateurs naar zich toe hebben getrokken. Deze effectenbanken worden gezien als kenners van het small- en midcapsegment.

De praktijk zal uitwijzen hoeveel animateurs een beursfonds nodig voor de ondersteuning van zijn beurskoers. Pronk: ,,Het moet overzichtelijk blijven. Je hebt toch vaak contact als bedrijf met je animateur. Anders ben je veel tijd kwijt. Als je er één of twee hebt ingehuurd, krijgen zij op die manier ook beter de mogelijkheid om zich waar te maken. We moeten eerst maar eens zien hoe het allemaal uitwerkt.''

    • Philip de Wit