Concurrent neemt deel Moulinex over, vakbonden woest

Moulinex-Brandt, Franse-Duitse marktleider in elektrische huishoudelijke apparatuur, wordt gedeeltelijk overgenomen door de concurrent SEB. De handelsrechter van Nanterre wees SEB gisteren aan als de beste kandidaat om een gedeelte van Moulinex te redden. Het bedrijf vroeg begin september surseance van betaling aan. SEB neemt slechts drie van de zeven, grotendeels in Noordwest-Frankrijk gelegen Moulinex-fabrieken over en daarmee 1.860 van de 5.600 werknemers. Voor de Brandt-afdeling, in grotere apparatuur, is nog geen oplossing gevonden.

De vakbonden reageerden woedend op de uitspraak van de rechter, die donderdag in hoger beroep getoetst wordt. De regering-Jospin heeft toegezegd ,,alles'' te zullen doen om ontslagen werknemers weer aan het werk te krijgen.

Er waren twee alternatieve reddingsplannen, van de onbekende Canadese groep Euroland, die Moulinex-Brandt in zijn geheel wilde overnemen, en van Fidei, dat voorzag in het behoud van tussen de 2.400 en 3.000 arbeidsplaatsen. Euroland werd als niet-realistisch ervaren, maar werknemers en vakbonden gaven de voorkeur aan Fidei boven SEB. Volgens de rechter waren de overnameplannen van Fidei financieel echter onvoldoende onderbouwd.

De fabrieken die SEB overneemt maken waterkokers, koffiezetapparaten, keukenmachines en gehaktmolens. De andere, niet-overgenomen fabrieken produceren magnetrons en kleine ovens, strijkijzers, friteuses en stofzuigers.

In weerwil van de wereldwijde groei (van 2,5 procent gemiddeld) in de sector leed Moulinex-Brandt in 2000 een verlies van 130 miljoen euro en ging het gebukt onder een schuld van 766 miljoen euro. Directeur Patrick Puy maakte in april zijn saneringsplannen bekend, die voorzagen in het schrappen van 4.000 van de 8.800 Moulinex-arbeidsplaatsen in de wereld. In Frankrijk zouden 1.500 arbeidsplaatsen verloren gaan en drie fabrieken sluiten. De Italiaanse grootaandeelhouder El.Fi liet begin september weten niet bereid te zijn geld te steken in de plannen, die hoewel minder rigoureus dan wat er nu gebeurt, ook hevig verzet van het personeel uitlokten.

    • Pieter Kottman