Canada treft schikking met Bayer

Het Canadese ministerie van Gezondheidszorg heeft gisteren een geschil bijgelegd met Bayer over een illegale order voor het miltvuurmedicijn Cipro. Bayer, dat patent heeft op Cipro, uitte vorige week zijn ongenoegen nadat Health Canada 900.000 tabletten bestelde bij Apotex, een binnenlandse producent van merknaamloze medicijnen. Apotex, gevestigd in Toronto, beschikt niet over een distributievergunning voor Cipro. Bayer dreigde met juridische stappen.

Volgens de gisteren getroffen schikking blijft de order bij Apotex ter waarde van 1,3 miljoen Canadese dollar (2 miljoen gulden) gehandhaafd. Het ministerie van Volksgezondheid heeft Bayer echter beloofd de generieke pillen niet te zullen gebruiken voordat het patent op Cipro in december 2003 afloopt. Bayer heeft toegezegd om de Canadese regering een miljoen Cipro-tabletten te leveren binnen 48 uur van een verzoek daartoe, mocht het in Canada tot miltvuurgevallen komen.

Met deze regeling voorkomt de Canadese regering rechtszaken van zowel Bayer als Apotex. Intrekking van de order bij Apotex, een van de grootste makers van generieke medicijnen ter wereld, zou vrijwel zeker hebben geleid tot een juridisch geschil.

Apotex, dat medicijnen afzet in meer dan honderd landen en een jaarlijkse omzet heeft van ongeveer 600 miljoen Canadese dollar, staat erom bekend veelvuldig rechtszaken aan te spannen tegen farmaceutische bedrijven die het willen beletten om goedkopere kopieën van hun medicijnen te maken.

    • Frank Kuin