Arnold met een baby in zijn buik

Meestal krijgt de pers de schuld van wilde fantasieën. Maar wat de pers aan onmogelijkheden oppert is altijd al eens verfilmd.

In de film Junior baart bijvoorbeeld een man een dochter. En niet zomaar een man: het is Arnold Schwarzenegger himself. Gynaecoloog dr. Arbogast plaatste een gestolen en daarna met Schwarzeneggerzaad bevruchte eicel in de buikvliesholte van zijn collega-onderzoeker dr. Hesse.

Het buikvlies, dat de buikholte met daarin de darmen afsluit, vormt inderdaad een holte. Daarmee houdt de overeenkomst met de werkelijkheid voorlopig wel op. Dr. Hesse wordt geholpen door de geslachtshormonen progestageen en oestrogeen, in een dosis die zou worden gebruikt om chemische `geslachtverandering van man in vrouw te bewerkstelligen', meldt een medewerkster van een universiteitsbestuurder die iets vermoedt.

Maar die hormoondoses zijn allerminst een garantie voor een succesvolle buikvliesholtezwangerschap. Arbogast had er beter nog wat bloedvatgroeifactoren en wellicht ook een placentatransplantatie tegenaan kunnen gooien. Die worden tegenwoordig toch ook ingevroren, dus net als eitjes zijn ze via diefstal verkrijgbaar. Arbogast vertrouwt helemaal op het experimentele medicijn Expectane dat de afstoting van het embryo tegen zou gaan bij vrouwen. In de film wordt de ontwikkeling officieel stopgezet omdat het – na proeven op chimps – niet bij een vrouw mag worden geprobeerd. En dat lijkt het juiste lot van dat middel.

In deze film is er geen begin van een verklaring voor het succes dat Arbogast en Hesse behalen met het gestolen eitje van dr. Diana Reggin. Die contactgestoorde onderzoekster wordt trouwens wel gelukkig met Hesse, na hem hoogzwanger seksueel te hebben beproefd.

Als u kijkt, wees er dan van overtuigd dat eerder een vrouw een menselijke kloon zal baren, dan een man een reageerbuisbaby.

Blijft de vraag of dit nu amusant is. Nee. Veel verder dan het uitkauwen van het stereotiep gedrag van zwangeren (kotsen, augurken consumeren, verdere vreetbuien, stemmingswisselingen en tintelende tepels) kwam het script niet. In de VS loop je met een ruim gefinancierde film ook erg snel tegen de grenzen van de politieke en ideologische correctheid aan. Het foutst waren de diefstal van het eitje en het plan om het experiment na 12 weken af te breken. Dat gebeurt dan ook niet en het gestolen ei blijkt uiteindelijk van onderzoekster Diana Reggin die toch al verliefd is op de tijdelijk vervrouwde dr. Hesse. Dus het komt allemaal op zijn pootjes terecht. Dat zie je van te voren aankomen. Het had een hele zit gescheeld als het experiment wel na 12 weken was beindigd.

Junior (Ivan Reitman, 1994, VS), SBS6, 20.30-22.30u.

    • Wim Köhler