Waspoeder of pudding of antrax?

Het is maar goed dat het nog geen Kerstmis of Valentijnsdag is. Want hoewel er buiten de VS slechts twee brieven met sporen van de antraxbacterie zijn gevonden, zorgt ieder mysterieus pakje, bobbelende brief of kapot pakketje voor nerveuze reacties.

En het zijn niet alleen grappenmakers die voor onrust zorgen. Ook brieven die met de beste bedoelingen worden gestuurd, kunnen een golf van paniek veroorzaken. Mannen in beschermende pakken worden gestuurd om melkpoeder, waspoeder of ingrediënten voor pudding op te halen.

Zo werd zaterdag in Wolverhampton, in het Verenigd Koninkrijk, een postsorteercentrum ontruimd en 150 werknemers op de miltvuurbacterie onderzocht nadat er wat poeder uit een brief viel. De oorzaak? Een verliefde Amerikaanse, die haar geliefde een pakje met twee snoephartjes stuurde. De postsorteermachine verpulverde het snoep, en de sorteerder sloeg alarm.

Ook in Thailand zorgde een liefdesbrief voor paniek. De brief bleek geurend talkpoeder te bevatten, wat vóór de angst voor poeders om zich heen greep nog werd gezien als aanwijzing dat het om een romantische brief ging.

In Frankfurt, Duitsland, ontving gravin Pilati-Borggreve, de vriendin van minister van Defensie Rudolf Scharping, zondag een kistje zonder afzender. De explosievenopruimingsdienst zette de omgeving van haar woning af, maar vond alleen flessen rode wijn – van hem, wordt nu gesuggereerd.

En American Express moest 40.000 Zweedse kaarthouders excuses aanbieden voor een ludieke kerstactie. De envelop bevatte plastic sneeuwvlokken met het advies de vlokken te verspreiden.