VS: opnieuw slachtoffer van miltvuur

Een medewerker van de posterijen in Washington verkeert in levensgevaar nadat hij de ziekte miltvuur (antrax) heeft opgelopen. De man heeft waarschijnlijk de antrax-brieven aan senator Tom Daschle en nieuwslezer Tom Brokaw in handen gehad.

Volgens de burgemeester van Washington heeft de postsorteerder inhalatie-antrax opgelopen. Aan deze levensbedreigende vorm van miltvuur gaat meer dan 80 procent van de patiënten dood. De man is de derde persoon die deze vorm van de ziekte heeft gekregen, zes anderen liepen de minder levensbedreigende huid-miltvuur op. Een persoon overleed aan de ziekte, ruim veertig mensen raakten met de bacterie besmet.

De man werkt op een postkantoor waar vrijwel alle post voor de stad Washington wordt verwerkt. Alle ruim tweeduizend werknemers van het sorteercentrum worden getest. Het is tot nader order gesloten, evenals postsorteercentra in New York en Trenton, New Jersey waar de bacterie vorige week werd aangetroffen. Verwacht wordt dat de postbezorging in de VS vertraging zal oplopen.

Dit weekeinde werden ook sporen van de antraxbacterie gevonden in de postkamer van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Het Huis werd vorige week gesloten, nadat bij 31 medewerkers de potentieel dodelijke bacterie werd gevonden. In het Capitool zelf werden geen sporen van de bacterie gevonden. Naar verwachting zal het Huis morgen weer in zitting gaan.

De Amerikaanse Center for Disease Control vreest dat er de komende dagen mogelijk nog meer antrax-brieven zullen opduiken en dat er nog meer mensen besmet zullen blijken.

De Amerikaanse posterijen zullen de komende dagen op 147 miljoen postadressen in de VS een kaart bezorgen met instructies hoe mensen met verdachte brieven en pakjes moeten omgaan. De kaart is bedoeld om de Amerikanen gerust te stellen, maar er wordt gevreesd dat de campagne tot een nieuwe golf van loze meldingen zal leiden.

De afzender van de antrax-brieven is nog steeds niet bekend. De bacterie in de brieven aan de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Tom Daschle, nieuwslezer Brokaw en de sporen die op een toetsenbord bij een uitgever in Boca Raton, Florida, zijn gevonden, komen wel allen van dezelfde stam, zo meldde het Witte Huis gisteren. Ook is waarschijnlijk de brievenbus gevonden van waaruit de antrax-brieven zouden zijn gestuurd, zo meldde de Amerikaanse federale recherche (FBI) vrijdag. De Amerikaanse regering sluit een verband tussen de antrax-brieven en de aanslagen van 11 september niet uit. De Amerikaanse federale recherche FBI heeft daar echter nog geen directe bewijzen voor.