Te koop

Beschermde duim

De Nail Gripper, een stuk flexibel kunststof dat spijkers vasthoudt bij het hameren. Verkrijgbaar bij Friar bv, voor 5,95 gulden (2,80 euro), en binnenkort in doe-het-zelf-zaken. Meer informatie, Friar bv: (0318) 624 870, of op www.nailgripper.com.

Geplette duimen, pijn en vloeken horen niet langer bij timmeren. De gripper, een flexibel stukje kunststof met getande randen, houdt de spijkers vast en zorgt er bovendien voor dat de spijker recht de muur ingaat.

Het even simpele als doeltreffende idee werd door de ontwerper bedacht toen deze zelf zijn duim blauw sloeg bij het klussen. Inmiddels heeft hij met zijn `klusvriendje' verschillende prijzen in Engeland en de Verenigde Staten gewonnen. ,,Het idee is niet nieuw'', zegt Jan de Vrijer van Friar bv. ,,Mensen gebruiken al langer een stukje karton om spijkers in te slaan. Het voordeel van de Nail Gripper is dat het een soepel en stevig stukje kunststof is.'' Nederland moet nog warmlopen voor het product. ,,Wij verkopen het hier nog niet, maar wel iets vergelijkbaars, zegt een medewerker van Praxis in Den Haag.

Valse euro's testen

Euro Quick Tester, detectorviltstift voor valse bankbiljetten. Te koop bij Paardekooper verpakkingen en Hanos in Amsterdam voor ongeveer 15 euro. Info: ArtEur, (075) 642 02 56 of Promotek, (071) 406 04 10. Of: www.euroquicktester.com

Valsemunters zullen rond de jaarwisseling proberen hun onechte biljetten kwijt te raken voordat de valuta van die briefjes niet meer bestaan. Om nepgeld buiten de portemonnee te houden, komt het Deense bedrijf Computip met de Euro Quick Tester. Een markerachtige stift die met een klein streepje echtheid direct aantoont. Een geel streepje dat wegtrekt, betekent dat het biljet echt is. Kleurt de inkt zwart of donkergrijs dan is de chemische reactie verkeerd. Het papier van het bankbiljet is niet origineel, het geld is vals.

Het idee komt uit Amerika, maar de overzeese stiften deden het niet in Europa aangezien die testvloeistof alleen reageerde op dollarpapier. De Europese variant is verfijnder en kan bijna op alle bankbiljetten ter wereld worden gebruikt, in ieder geval op alle Europese.

Als je vals geld in de portemonnee vindt, heb je dan niet gewoon pech? ,,Als je er op tijd bij bent niet. Gelijk als je het geld krijgt en het papier voelt niet goed of de kleur is anders, kun je het controleren met de stift. Is het foute boel, dan kun je het wisselgeld weigeren'', legt importeur Rob van der Pal uit.

Superpixel camera

Nikon coolpix 5000, 5,06 megapixel (CCD sensor) digitale camera met 28-85mm Nikkor objectief. Vanaf eind dit jaar leverbaar via de fotovakhandel, prijs nog onbekend. Info: www.incabv.nl of www.nikon.com.

Nikon introduceert een digitale fotocamera die de concurrentie aangaat met de beeldkwaliteit van de analoge spiegelreflexcamera. De prijs zou in verhouding aanmerkelijk lager komen te liggen dan van de huidige digitale camera's. De 3 megapixelvariant van Nikon, de Coolpix 995 kost bijvoorbeeld 2.800 gulden. Volgens de Nederlandse importeur van de Japanse camera's is het niet uitgesloten dat ook de revolutionaire Coolpix 5000 rond datzelfde prijsniveau zal uitkomen: meer pixels voor dezelfde prijs. ,,Digitale camera's worden vanaf nu steeds goedkoper, de technologie is geaccepteerd, en de verkoop stijgt'', aldus een woordvoerder.

fotograaf Martin van Thiel van fotovakschool Het Statief in Utrecht verklaart dat ook amateurs steeds vaker kiezen voor digitaal. ,,Vooral vanwege het gemak. Het resultaat is direct zichtbaar en kun je ook nog eens overdoen, idealiseren op de computer en per mail doorsturen naar de Hema voor het uitprinten. Of dit een goede camera is? Hoe meer pixels, hoe beter. Dus wat dat betreft veelbelovend.'' En hoe zit het met de gebruiksvriendelijkheid? ,,Ook op deze camera zitten easy transferbuttons, wat inhoudt dat ook een simpele gebruiker met één druk op de knop de beelden kan overzetten naar de computer'', aldus importeur Inca.

tekoop@nrc.nl

    • Renske Schriemer