Roots Manuva: rap met strijkers

Hadden de Amsterdamse coffeeshops hun verwoestende werk weer gedaan? Of was het het late uur dat Roots Manuva de das omdeed? De meestbelovende Engelse rapper en zo ongeveer ook de enige gaf vrijdagnacht een onverwachts sloom optreden in de oude zaal van de Melkweg. Hoewel Roots Manuva (van `manoeuvre') in Nederland nog nauwelijks bekend is, was de zaal goed gevuld. Het concert had dan ook plaats in het kader van het A2A-festival, de vier dagen durende popconferentie voor internationale, beginnende bands. De Melkweg en de Max boden deze avond rap-groepen uit heel Europa, van het Franse Snapper tot de Nederlandse Brainpower.

Roots Manuva is typisch Engels. Zoals ook is te horen op zijn dit jaar verschenen tweede cd Run Come Save Me, rapt hij niet over crack en guns, maar over unieke Britse zaken als `hooligans', `pints of bitter' en `cheese on toast' al wordt een enkel universeel onderwerp niet geschuwd, getuige Highest Grade (over hoe je zo stoned mogelijk kunt worden).

Manuva is zwart en heeft de typische tongval van de West-Indische eilanden. Daardoor klinkt hij soms meer als een Jamaicaanse toaster dan een opgefokte rapper. De beats op zijn cd zijn primitief, met eenvoudige ronkende synthesizerloopjes als begeleiding. Bijzonder voor een rapper is wel zijn voorkeur voor strijkers. En nog bijzonderder was het dat drie strijkers hem ook live terzijde stonden.

Het concert begon in klassieke hiphop-opstelling, met een dj en drie mannen die om de beurt het woord namen. Bij ieder nummer kwamen er rappers bij, maar niemand had meer te bieden dan lamlendig gebabbel. Totdat er drie jonge witte vrouwen op het toneel verschenen. Zij begonnen gedreven te strijken op hun kobaltblauwe instrumenten, en speelden en passant nog even een cover van Xzibits hit X. Helaas konden ook zij Roots Manuva niet doen vonken. Maar dat hij het wel degelijk in huis heeft, was bij momenten te horen. In Sinny Sin Sins bijvoorbeeld. Daarin smolten zijn voordracht en de zinderende begeleiding samen tot Manuva's woorden deinden als de schuimkop op een golf. Of, om in zijn eigen termen te blijven: als het laagje schuim op een pint of bitter.

Concert: Roots Manuva. Gehoord: 19/10 Melkweg, Amsterdam.

Gerectificeerd

Roots Manuva

De recensie Roots Manuva: rap met strijkers (in de krant van maandag 22 oktober, pagina 8) is niet geschreven door Mischa Spel maar door Hester Carvalho.

    • Mischa Spel