Powell: voor de winter actie voorbij

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, heeft gisteren gezegd dat de actie tegen de Talibaan nog ,,voor het begin van de winter'' voorbij moet zijn.

Volgens Powell is dat in het belang van de Verenigde Staten én de internationale coalitie, die steeds vaker aandringt op een snelle oplossing van het conflict.

De voorzitter van de chefs van staven van de Amerikaanse strijdkrachten, generaal Myers, is veel terughoudender. ,,We doen het gedoseerd. Het kan voortduren tot de lente of de zomer. In Afghanistan kan het langer duren dan dat.''

Powell heeft tevens gezegd dat de oppositionele Noordelijke Alliantie ,,zeer binnenkort'' oprukt in de richting van Kabul. Maar er bestaat nog altijd onzekerheid in Washington over de steun aan de Alliantie bij de inname van Kabul.

Zware bombardementen op stellingen ten noorden van de hoofdstad geven echter aan dat de VS bereid zijn tot meer hulp aan de Alliantie.

De Amerikaanse strijdkrachten is sinds het begin van de militaire campagne in Afghanistan, twee weken geleden, terughoudendheid opgedragen in het verlenen van openlijke hulp aan de Noordelijke Alliantie. Washington is van mening dat eerst een interim-bestuur voor Afghanistan op zijn plaats moet zijn voordat de inname van Kabul en de mogelijke val van de Talibaan, het streng islamitische regime van Afghanistan, kan worden geriskeerd.

Amerikaanse vliegtuigen hebben vandaag felle aanvallen uitgevoerd op stellingen van de Talibaan even buiten Kabul en ten noorden van Mazar-i-Sharif. De Amerikaanse autoriteiten en de Noordelijke Alliantie hebben dat onafhankelijk van elkaar bevestigd.

Het Amerikaanse leger heeft onderwijl de namen van de twee militairen vrijgegeven die zijn omgekomen nadat hun helikopter vlak voor de landing neerstortte in Pakistan. Volgens het Pentagon gaat het om een ongeluk en is geen sprake geweest van vijandelijke beschietingen. De helikopter zou bijstand vanuit het Pakistaanse luchtruim hebben verleend tijdens de commando-acties in Afghanistan die in de nacht van vrijdag op zaterdag werden uitgevoerd.

De Talibaan hebben gezegd dat zij één van de helikopters die door de commando-eenheden zijn gebruikt uit de lucht hebben geschoten. Talibaanstrijders zouden brokstukken en bloed hebben aangetroffen op een van de plekken waar de commando's actie hebben ondernomen. De Arabische televisiezender Al-Jazira heeft beelden van brokstukken, waaronder een vliegtuigwiel, en een stuk metaal met daarop een Engelse tekst laten zien.

Zeker honderd Amerikaanse commando's hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag bij twee separate aanvallen, die enkele uren hebben geduurd, een vliegveld ten westen van Kandahar bestookt. Even buiten Kandahar zelf zijn deze commando's gedropt voor het verzamelen van informatie. Volgens generaal Meyers zouden de speciale eenheden daarbij op weinig verzet zijn gestuit. [Vervolg AFGHANISTAN: pagina 5]

AFGHANISTAN

'Meer raketwerpers voor het volk'

[Vervolg van pagina 1] In een reactie op de commando-acties heeft het regime van Afghanistan vrijdagnacht in Kandahar een speciale kabinetsberaad belegd. De ministers zouden tijdens het beraad hebben besloten tot de verspreiding van meer raketwerpers en luchtafweergeschut in steden en dorpen in het hele land.

De minister van Onderwijs van de Talibaan heeft tegenover het Britse persbureau Reuters gezegd dat de Talibaan ,,voldoende wapens'' hebben om te verspreiden onder de bevolking. ,,De beslissing is genomen om de bevolking in alle districten, dorpen en provincies te mobiliseren tegen een commando-aanval door Amerika'', aldus mullah Amir Khan Muttaqi.

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post heeft president Bush de Amerikaanse inlichtingendienst CIA toestemming gegeven terroristenleider Osama bin Laden en de leiders van zijn terreurgroep Al-Qeada te doden. Bush zou de CIA de opdracht hebben gegeven ,,alles [te] doen wat noodzakelijk is.'' De Talibaan hebben gisteren opnieuw gezegd dat Bin Laden en zijn belangrijkste luitenants nog in leven zijn.

Bij de bombardementen van de afgelopen dagen zou de zoon van de leider van de Talibaan, mullah Mohammad Omar, zijn omgekomen. Dat heeft een Afghaanse dokter, die de jongen zou hebben behandeld, tegenover de Britse zender BBC hebben bevestigd. Volgens de BBC heeft de dokter de jongen enkele uren behandeld voordat hij zou zijn overleden aan de gevolgen van zijn verwondingen. Omar zou de dokter, Abdul Barri, hebben gesmeekt zijn zoon te redden.

De Afghaanse autoriteiten hebben gezegd dat de Amerikaanse luchtmacht gebruik heeft gemaakt van chemische en biologische wapens. Volgens Abdul Hanan Himat, woordvoerder van het Afghaanse ministerie van informatie, is dat gebleken uit de toestand van de gewonden in de ziekenhuizen van Herat en Kandahar. ,,De effecten zijn duidelijk, de gewonden verkeren in een staat van vergiftiging'', aldus Himat. Het Pentagon heeft het gebruik van dergelijke wapens direct van de hand gewezen.

Himat heeft gezegd dat tijdens bombardementen, afgelopen nacht, achttien burgers zijn omgekomen. Volgens de Talibaan zijn sinds het begin van de aanvallen op 7 oktober ten minste negenhonderd burgers gedood.