Polynorm valt in Oostenrijkse handen

Polynorm, een Nederlandse toeleverancier voor de automobielindustrie, komt in handen van het Oostenrijkse staalbedrijf Voest-Alpine. Het concern betaalt 127 miljoen euro (280 miljoen gulden) in contanten voor Polynorm.

Het bedrijf uit Bunschoten zegt dat de overname het in staat stelt om sneller te groeien in de auto-industrie. Polynorm heeft het afgelopen jaar zijn installatiedivisie afgestoten en zal, na een reorganisatie, ook de bouwdivisie verkopen om zich volledig op de `automotive' activiteiten te kunnen richten. De reorganisaties zullen ertoe leiden dat de nettowinst dit jaar waarschijnlijk op nul uitkomt. ,,Deze transactie versterkt de vooraanstaande positie van Polynorm in de automobielmarkt en stelt ons in staat onze groeiambities te vervolgen'', aldus Polynorm voorzitter P. Huisman die het ook een ,,uitstekende ontwikkeling'' noemt voor aandeelhouders. De aandeelhouders krijgen 70 euro per aandeel, een premie van 41 procent boven de koers van vrijdag.

De Oostenrijkers willen hun positie in de markt van toeleveranciers voor de automobielindustrie juist uitbreiden. ,,De overname van Polynorm vormt een sterke impuls voor de strategie om een toonaangevend bedrijf te worden in de automobielmarkt'', zo zegt voorzitter F. Struzl in een verklaring.

Voest-Alpine is een van de top drie toeleveranciers van plaatstaal voor de auto-industrie in Europa en de op één na grootste leverancier voor plaatstaal voor huishoudelijke apparatuur. Hoogovens topman R. Henstra noemde het onlangs een van de meest efficiënte staalbedrijven van Europa. Polynorm levert onder meer carrosseriecomponenten aan BMW, DAF, DaimlerChrysler en Volkswagen. Het boekte vorig jaar een winst van 13,7 miljoen euro op een omzet van 469 miljoen. Voest-Alpine's winst kwam uit op 179 miljoen euro en de omzet was 3,2 miljard euro.

Polynorm krijgt een aparte positie binnen het staalconcern. Het zal een eigen raad van commissarissen behouden. De Oostenrijkers mogen echter wel vier van de zeven commissarissen aanwijzen en zullen de eerste voorzitter van de raad leveren. Huisman zal, zoals gepland, per 1 januari terugtreden en worden opgevolgd door directielid M. Schabos.