Poetin: geen Talibaan in nieuwe regering

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteravond tijdens een bliksembezoek aan Doesjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan, de Noordelijke Alliantie in Afghanistan meer Russische wapens beloofd en gezegd dat de Talibaan niet in een toekomstige Afghaanse coalitieregering moeten zijn vertegenwoordigd.

Poetin landde in Doesjanbe op weg van de APEC-top in Shanghai naar Moskou. Hij sprak er met de Tadzjiekse president Imomali Rachmonov en met de in 1996 door de Talibaan uit Kabul verdreven Afghaanse leider Burhanudin Rabbani, die door vrijwel de hele internationale gemeenschap nog steeds wordt erkend als de legitieme president van Afghanistan.

Na dat gesprek onderhield Poetin zich ook nog eens apart met Rabbani. ,,We hebben bevestigd dat de Russische Federatie de Islamitische Staat Afghanistan in de militair-technische sfeer blijft steunen'', aldus Poetin, Afghanistan noemend met de officiële naam die door de Talibaan is afgeschaft.

De Russische president verzekerde Rabbani dat Moskou zijn regering als de legitieme regering van Afghanistan blijft zien en die ook concreet steunt. Naast extra militaire hulp beloofde Poetin ook de humanitaire hulp aan het door de Noordelijke Alliantie beheerste deel van Afghanistan uit te breiden. ,,De internationaal erkende regering [van Rabbani] vecht al lang voor de bevrijding van haar volk. Ons standpunt [jegens die regering] ligt ook al lang vast'', zo zei de Russische president tegen het persbureau Itar-Tass.

Aan het overleg met Rabbani nam ook de militaire commandant van de Noordelijke Alliantie, generaal Mohammed Fahim, deel.

Poetin maakte in de Tadzjiekse hoofdstad verder duidelijk tegen deelname van gematigde elementen binnen de Talibaan aan een toekomstige Afghaanse regering te zijn. ,,We beschouwen het standpunt van de Islamitische Staat Afghanistan, die de Talibaan uitsluit van een toekomstige regering, als goed gefundeerd'', aldus Poetin. ,,We menen dat de Talibaan zich hebben gecompromitteerd door hun samenwerking met internationale terroristen.''

Dat Russische standpunt (dat overigens overeenkomt met dat van Iran) wijkt af van het Amerikaanse. Washington wil deelname van gematigde elementen aan een toekomstige Afghaanse coalitieregering niet uitsluiten.