Peloton in actie voor Volendam

Een benefietwedstrijd met vijftig profwielrenners voor de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam heeft gisteren ruim twee ton opgeleverd. Erik Dekker, die een dag eerder in Italië de wereldbeker had gewonnen, zegevierde voor Servais Knaven en Michael Boogerd, en sprak net als veel van zijn collega's na afloop met slachtoffers. ,,Er is 225.000 gulden opgehaald, we hopen dat dat de komende dagen nog aangroeit tot 250.000 gulden'', zegt organisator Leo van Etten. Onder meer via gironummer 800 van het hulpfonds voor de slachtoffers (SSNV).

Vrijwel alle Nederlandse profs deden mee. U bent tevreden?

Van Etten: ,,Voordat we begonnen hadden we al 150.000 gulden van sponsors, en alle grote Nederlandse renners waren er. Maar de belangstelling viel tegen. We hadden op 10.000 tot 20.000 toeschouwers gerekend, maar er waren slechts 4.000 betalende bezoekers. Het wielerpubliek in Noord-Holland heeft ons laten zitten. Ze zijn hier zo'n prachtig spektakel eigenlijk niet waard.''

Enig idee waarom de mensen zo massaal wegbleven?

,,Geen idee. Het weer viel mee en vooraf was er publiciteit, al hadden de media er vooraf wel wat meer aandacht aan kunnen besteden. Met mannen als Boogerd en Dekker hadden we hier de crème de la crème. Een kaartje kostte vijftien gulden. Dat is toch ook niet te veel. En men wist dat de opbrengst naar de brandslachtoffers gaat. Maar waar het om ging is dat de brandslachtoffers een fantastische dag hebben gehad. Veel van die jongens en meisjes zijn voor het eerst buiten geweest met zoveel mensen om zich heen. Ze hebben met de renners gesproken en die toonden zich diep onder de indruk. Ik heb renners de tranen zien wegpinken.''

Volgend jaar weer een criterium?

,,Dit was eenmalig. Een profcriterium organiseren is een harde commerciële realiteit. Dan moet je zeker vier ton meenemen.''

Met Dekker had de Ronde van Volendam een verrassende winnaar.

,,Haha. Dat Dekker, Knaven en Boogerd in de finale wegrijden is part of the game. Dat zijn nu de beste Nederlandse renners. Die ga je natuurlijk op het podium zetten.''