Nieuwe regering van Polen maakt vliegende start

De nieuwe Poolse regering maakt een vliegende start. Op de eerste formele kabinetszitting van de linkse regering van Leszek Miller heeft minister Belka van Financiën zaterdag ingrijpende bezuinigingen aangekondigd. Belka wil op de lopende begroting 8,5 miljard zloty (vijf miljard gulden) bezuinigen. Alle ministeries zullen evenveel moeten inleveren, de salarissen van ministers en hoge ambtenaren worden voor zeker een jaar bevroren. De regering-Miller heeft van de centrum-rechtse regering Buzek een gapend begrotingstekort geërfd.

De regering-Miller, die uit dertien ministers bestaat van de sociaal-democratische SLD/UP en twee ministers van de boerenpartij PSL, nam ook een aantal bestuurlijke besluiten. De Poolse onderhandelaar met de Europese Unie zal voortaan direct onder de minister van Buitenlandse Zaken komen te staan. Miller moet nog een nieuwe onderhandelaar benoemen. Algemeen wordt aangenomen dat het Jan Truszczynski zal worden, voormalig ambassadeur in Brussel en nu adviseur van president Kwasniewski op gebied van de EU.

Leszek Miller zei vrijdag bij zijn beëdiging alles op alles te willen zetten om Polen zo spoedig mogelijk klaar te stomen voor de Europese Unie. ,,Het is nu erop of eronder: of we doen mee aan het grote Europa, of we blijven rondzwerven in de periferie.'' Polen heeft onder de regering-Buzek terrein verloren op andere kandidaat-lidstaten als Hongarije, Tsjechië en Slowakije en dreigt uit de groep van eerste toetreders te vallen. Ook president Kwasniewski wees bij de benoeming van de nieuwe regering op dit gevaar. ,,Er is geen toekomst voor Polen buiten de Europese Unie'', sprak de president. Hij waarschuwde dat de Poolse samenleving en de nieuwe regering voor de moeilijkste opgave staan sinds 1989. Boegeroep van extreem-rechtse zijde gaf een voorproefje voor de politieke strijd die het nieuwe parlement te wachten staat: bijna eenderde van de afgevaardigden is op zijn minst eurosceptisch en soms zelfs regelrecht anti-Europees.

Jerzy Buzek, die eind vorige week na een verpletterende verkiezingsnederlaag het ontslag van zijn centrum-rechtse regering indiende, trad dit weekeinde ook af als politiek leider van de Kiesbond Solidariteit (AWS). Op een partijcongres in Warschau zei Buzek dat de partij vanaf de bodem opnieuw moet worden opgebouwd. Hij stelde vast dat het geen zin meer heeft om de naam Solidariteit nog langer te voeren. De AWS was de politieke tak van de vakbond Solidariteit. Afgelopen voorjaar nam de vakbond formeel afstand van de AWS. De kiezer strafte het beleid van vier jaar regering-Buzek, waarin de werkloosheid steeg tot boven zestien procent, af. De AWS haalde de kiesdrempel niet.

    • Renée Postma