Newmonday.com na anderhalf jaar weg

Uitgever VNU en uitzendconcern Randstad stoppen op 1 november met de vacaturesite Newmonday.com. De website, die banen aanbiedt voor hbo'ers, heeft sinds de oprichting vorig jaar 40 miljoen euro (88 miljoen gulden) verlies geleden.

Newmonday.com heeft vooral Randstad veel geld gekost omdat dit uitzendconcern 68 miljoen euro heeft ingebracht om een belang van 50 procent in de joint venture te verwerven. VNU bracht geen geld in maar bijvoorbeeld bestaande internetsites. De uitgever koopt nu een deel van Newmonday terug, waardoor Randstad – inclusief de resterende cash – op een nog onbekend bedrag kan rekenen. VNU stelt dat Newmonday ,,enkele miljoenen euro'' van de winst van dit jaar gaat kosten: de uitgever had bij de oprichting van de site al een voorziening getroffen voor de verliezen.

Aanleiding tot het staken van Newmonday, dat actief was in zes Europese landen, is de teruglopende economische activiteit waardoor vooral de advertentieinkomsten inzakten. Voor de andere activiteit van de site – het aanbieden aan een werkgever van een selectie gegadigden voor een baan – bestond te weinig belangstelling. ,,Jammer, zeker omdat de kans dat de werkgever iemand koos uit de selectie van Newmonday maar liefst 80 procent was. Het concept werkte dus, maar vanaf het begin hebben we gezegd dat het geen gebed zonder einde mocht worden.'' Over het eerste halfjaar boekte de vacaturesite een verlies van 9,2 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van VNU blijkt een op zichzelf staande vacaturesite ,,minder levensvatbaar te zijn. Dat is ook de reden dat we de internetactiviteiten dichter bij bestaande titels als Intermediair gaan brengen.''

Gedwongen ontslagen voor een deel van de 140 werknemers noemen de aandeelhouders nagenoeg onvermijdelijk. Eerder dit jaar staakte VNU ook al de vacaturesite Banennet.nl. Uitgever PCM zette eerder de site Clickwork.nl op een laag pitje.