Nederlandse cijfers werpen licht op economie

Veel Nederlandse cijfers deze week, die meer licht werpen over de toestand van de economie

Veel Nederlands nieuws deze week. Akzo rapporteert woensdag zijn resultaten over het derde kwartaal, donderdag is het de beurt aan Besi. Donderdag komen ook de kwartaalresultaten van DSM, dat vanmorgen werd gedacht een bod uit te brengen op het Franse fijnchemiebedrijf Rhodia. Over de Nederlandse economie komen deze week veel gegevens binnen. Morgen rapporteert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de internationale handel in augustus. Analisten gaan er van uit dat het handelsoverschot gestegen is ten opzichte van de 2,6 miljard euro van juli. Woensdag volgt het in de huidige omstandigheden extra belangrijke consumentenvertrouwen. Het CBS mat na de ramp van 11 september een forse val in het vertrouwen. Analisten gaan er van uit dat ook deze maand het vertrouwen zeer laag is, maar dat het eerste schokeffect uit de cijfers verdwenen is. Gemiddeld wordt gemikt op een score van -13. Van gewicht zijn ook de consumptieve bestedingen over juli, die donderdag worden gepubliceerd. Wellicht volgende week komen ook de cijfers over augustus. De groei van de consumptieve besteden weegt voor ruim 60 procent mee in het bruto binnenlands product, zodat de publicatie van de consumptiegroei bijdraagt tot een beter beeld van de economische groei in het derde kwartaal. Tegelijkertijd komt het CBS ook met het producentenvertrouwen. Analisten verwachten een daling.

Internationaal zijn vooral de Amerikaanse orders voor duurzame goederen in september van belang, die donderdag worden gepubliceerd. Ook het aantal verkochte nieuwe huizen in de VS, een belangrijke indicator van de woningmarkt, zal goed worden gevolgd op de financiële markten. Analisten verwachten een lichte daling over september.

Tussendoor komt nog de geldgroei (M3) in het eurogebied, die licht zal zijn gestegen, omdat er extra geld zal zijn gevloeid vanuit de beurs naar geldmarktfondsen. Die toename zal de Europese Centrale Bank er niet van weerhouden de rente te verlagen. Wellicht gebeurt dat komende donderdag, danwel de eerstvolgende ECB-vergadering daarna.