Myrni buigt pas in finale voor Haas

Na zijn toernooizege in Stuttgart houdt de Duitse tennisser Tommy Haas uitzicht op deelname aan de ATP Masters in Sydney, het officieuze WK voor de beste acht spelers van de Champions Race. Haas maakte gisteren in drie sets (6-2, 6-2 en 6-2) een einde aan de indrukwekkende zegetocht van Max Myrni.

De Witrussische qualifier overleefde in Stuttgart matchpoints in zijn partijen tegen Kuerten en Ivanisevic en versloeg tevens Pete Sampras, die vervolgens besloot de rest van het seizoen vrijaf te nemen. De 30-jarige Amerikaan zal zich daardoor niet meer kunnen kwalificeren voor de Masters in Australië. In de halve finales rekende Myrni zaterdag ook af met de Rus Kafelnikov. Maar in de finale bleek de servicebeul uit Minsk zijn kruit te hebben verschoten.

Haas trof na overwinningen op onder anderen Sjeng Schalken in de halve finales de eerste grote naam. Hij beëindigde hierin de zegereeks van zeventien wedstrijden van Lleyton Hewitt en ontnam de Australiër de kans in de Champions Race de eerste plaats van Kuerten over te nemen. Na de eenvoudige zege op Myrni incasseerde Haas een cheque van 434.000 dollar. Als onbetwiste nummer 1 van Duitsland dreigde Haas de Daviscup te boycotten als de Duitse bond niet aan zijn vraag om een nieuwe captain tegemoetkomt.

Lindsay Davenport begint Zwitserland als haar tweede vaderland beschouwen. De Amerikaanse won na 1997 en 1998 voor de derde keer het toernooi in Zürich. ,,Sommige plaatsen brengen het beste in je naar boven, Zwitserland is er duidelijk zo eentje voor mij'', zei Davenport. In de halve finales klopte de Amerikaanse de nieuwe nummer één van de wereld, Jennifer Capriati, in drie sets: 6-1, 5-7 en 6-2. In de finale had ze weinig moeite met Jelena Dokic: 6-3 en 6-1.