Jiang steekt zijn gasten in zijde

Hoe stel je je buitenlandse gasten op hun gemak? Misschien niet door ze uit hun diplomatengrijs te halen en ze in traditionele kledij te steken, of wat daar op lijkt. Maar zo'n verkleedpartij levert altijd wel mooie foto's op en benadrukt onwillekeurig het vriendschappelijke karakter van het samenzijn van gewichtige wereldleiders. Misschien daarom durft geen regeringsleider te weigeren: zich niet plooien naar de kledingvoorschriften zou onmiddellijk worden opgevat als een belediging aan het adres van de gastheer.

Daarom poseerden de Amerikaanse president Bush, zijn Russische ambtgenoot Poetin en achttien andere regeringsleiders gisteren na afloop van de APEC-top in Shanghai in opvallende zijden jasjes met pioenmotief en katoenen knopen met goudkleurige versieringen. Bush grapte tegenover journalisten dat er nog wel enkele ,,tweedehands'' jasjes te koop waren, maar voegde er direct aan toe, om misverstanden te voorkomen, dat hij ze ,,erg goed'' vond staan. Hij en de meeste andere leiders hadden gekozen voor blauw.

Gastheer Jiang Zemin had de voorkeur gegeven aan scharlakenrood jasje, terwijl de Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark de voorkeur gaf aan groen. Clark droeg haar jasje open toen ze voor de fotosessie kwam aanwandelen, wat enige hilariteit ontlokte bij de Chinese functionarissen. Gegniffeld werd ook om de Japanse premier Koizumi, die zich duidelijk ongemakkelijk voelde in zijn Chinese uiterlijk en voordurend aan zijn jasje friemelde.

foto's zoals gisteren gemaakt in Shanghai behoren tot het handelsmerk van de APEC, een economisch forum van 21 landen rond de Stille Oceen en het belangrijkste platform voor de dialoog tussen Azië en Amerika. Tijdens de APEC-top in Vancouver, in 1997, moesten de deelnemers poseren in leren bomberjacks. Het jaar daarvoor was de bijeenkomst in de Filippijnen en droegen de regeringsleiders lange witte blouses, de barong tagalog.

,,Het belangrijkste was, dat ze er zich gemakkelijk in voelden'', zei een Chinese woordvoerder. Voor elke regelingsleider was dan ook een nog niet afgestikt reservejasje achter de hand gehouden voor het geval dat de opgegeven lichaamsomvang niet in overeenstemming zou zijn met de werkelijkheid.