Israël doodt bij invallen in steden twaalf Palestijnen

Twaalf Palestijnen zijn het afgelopen weekeinde gedood en bijna honderd gewond geraakt tijdens het aanhoudende Israëlische militaire offensief tegen het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat. Het aantal Palestijnse doden is daarmee tot vierentwintig gestegen sinds het begin van de Israëlische aanval tegen zes Palestijnse steden vorige week.

In Jeruzalem zijn vanochtend vier Israëliërs gewond geraakt door Palestijnse schoten. Het Israëlische leger doodde de schutter. Volgens Radio Israël hebben Hezbollah-strijders vanmorgen het vuur geopend op Israëlische legereenheden op de Golan Hoogte op de grens met Libanon. Dit zou duiden op steun van de Libanese Hezbollah aan de Palestijnen.

Israëlische tanks drongen zaterdag de buitenwijken van de Palestijnse steden Kalkilya en Tulkarem binnen. In Bethlehem stuitte het leger op felle Palestijnse tegenstand. Volgens Palestijnse bronnen sneuvelden drie Palestijnse strijders en raakten drieëndertig burgers gewond. Als voornaamste reden voor de inval in Bethlehem noemt de Israëlische regering de Palestijnse beschietingen vanuit Bethlehem en Beit Jalla op de Jeruzalemse wijk Gilo.

Volgens Israëlische woordvoerders is het arresteren van de daders van de aanslag op minister Rehavam Ze'evi vorige week in Jeruzalem de voornaamste reden voor de inval in zes Palestijnse steden. Ook wordt gezocht naar naar andere terroristen van Hamas en de Islamitische Jihad. Dat de Palestijnse leider Yasser Arafat gisteren de militaire armen van het Volksfront voor de bevrijding van Palestina, van Hamas en van de Islamitische Jihad buiten de wet heeft gesteld, wordt in Jeruzalem afgedaan als een handig gebaar jegens de VS zonder feitelijke betekenis.

Premier Sharons regering van nationale eenheid komt ondertussen onder toenemende spanning te staan wegens de oorlog tegen het Palestijnse zelfbestuur. Socialistische ministers waarschuwden gisteren dat de bezetting van de zes Palestijnse steden zou kunnen afglijden naar een oorlog in het Midden-Oosten. ,,Weet Sharon wel in welke modder hij kan verzinken'', vroeg een socialistische minister.

Andere ministers van deze regeringspartij trokken een parallel tussen de oorlog die Sharon als minister van Defensie in 1982 tegen de Palestijnen in Libanon lanceerde en het militaire offensief tegen het Palestijnse zelfbestuur nu. De socialistische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, sprak zich echter gisteren opnieuw uit tegen beëindiging van de regering van nationale eenheid.

Een westerse diplomaat in Jeruzalem merkte het afgelopen weekeinde op dat het voor hem duidelijk is dat Sharon van plan is zijn mislukte missie van 1982 in Libanon tegen de Palestijnen goed te maken door Arafats zelfbestuur van de kaart te vegen. ,,Hij is op wraak belust'', zei hij. Sharon weersprak dit gisteren.

    • Salomon Bouwman