Internationaal

LONDEN

De bescheiden rally op Wall Street van afgelopen vrijdag was voldoende om de Europese beurzen vanmorgen te weerhouden van een schrikreactie op de gestaag binnendruppelende nieuwe anthrax-gevallen in de Verenigde Staten. Het Dow Jones-gemiddelde sloot vrijdagavond, toen de Europese beurzen al dicht waren, met een kleine winst van 0,45 procent.

Wall Street en de onzekerheden rond de nasleep van de aanslagen in New York en Washington waren de enige twee thema's die vanmorgen een rol speelden op de Europese beurzen. Een vermeend gevecht tussen BASF en DSM over het Franse chemiebedrijf Rhodia, dat onder andere omstandigheden zwaar zou moeten concurreren met ander nieuws, kon in de windstilte van vanmorgen boven zichzelf uitgroeien.

Londen was de enige Europese markt die vanmorgen merkbaar bewoog, en een kleine winst kon laten zien. Die stijging was echter zeer dun, en werd voor driekwart veroorzaakt door koerswinst van oliemaatschappijen BP en Shell. Plannen van de Opec om de olieprijs op te vijzelen nadat die eind vorige week onder de 20 dollar terecht kwam, deden de koersen van de oliesector opveren met rond de 2 procent. Dat was genoeg om de FTSE in positief territoir te houden. De index klom 0,9 procent tot een waarde van 5.069 punten.

FRANKFURT

De koers van chemieconcern BASF moest vanmorgen 0,75 procent na het bericht dat het bedrijf met DSM in de race in voor een bod op het Franse fijnchemieconcern Rhodia. BASF gaf geen commentaar. De daling was onvoldoende om de DAX-index te beïnvloeden, die de hele ochtend rond zijn slot van vrijdag bleef hangen. Rond het middaguur stond de index na 0,2 procent winst op 4.524 punten.

PARIJS

Aandelen van het chemiebedrijf Rhodia zelf schoten, na de vermeende Duitse en Nederlandse aandacht, omhoog met 19 procent. Ook de aandelen van het Duits-Franse farmabedrijf Aventis, dat een belang in Rhodia heeft, stonden op een, zij het lichte, winst. Voor het overige gebeurde er in Parijs weinig. De CAC-index steeg rond het middaguur met 0,4 procent tot 4.282 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is de week met kleine winst begonnen. De Nikkei-index sloot vanmorgen 26,62 punten (0,25 procent) hoger op 10.565,41. Volgens handelaren was er vooral interesse van institutionele beleggers voor aandelen. De Nikkei schommelde echter tussen winst en verlies.

De overige beurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. De Hang-Sengindex in Hongkong daalde 0,3 procent. De beursindex in Zuid-Korea steeg 0,1 procent. In het Australische Sydney werd de handel afgesloten met een winst van bijna 0,2 procent.