Een ton voor Blomdahl, een handdruk voor Jaspers

In Heiloo werd gisteren een biljarttweekamp gespeeld om honderdduizend gulden. De Zweedse driebander Torbjörn Blomdahl won, verliezer Dick Jaspers krijgt niet eens zijn reiskosten vergoed.

Een ton wachtte de winnaar van de World Grand Masters tweekamp in Heiloo, een ongekend bedrag voor biljarters. Met die actie moest het driebanden een nieuwe impuls krijgen. Maar het vooruitzicht op een vette cheque had Blomdahl en Jaspers niet nerveus gemaakt, verzekerden ze na afloop. ,,Ik was rustig'', zei Jaspers. ,,En ik heb lekker gespeeld. Mijn probleem is dat Blomdahl het hele jaar al in supervorm is. Hij speelde fantastisch.''

Ondanks het forse prijzengeld beschouwde Torbjörn Blomdahl het duel als een gewone wedstrijd. ,,Het was niet anders, ik had ook geen ander gevoel. Ik heb het in de voorbereiding wel vaak gehad over het beheersen van de zenuwen, maar ik had vandaag beslist een vaste hand'', zei Blomdahl. De biljarters maakte er in Heiloo een mooie demonstratiewedstrijd van, waarbij vooral Blomdahl's partijmoyenne van 2,6 (anderhalf keer zo hoog als dat van Jaspers) en de afsluitende serie van negen indruk maakten. Ze zullen de 38-jarige Zweed vertrouwen hebben gegeven voor de WK van volgende week in Luxemburg, waar Jaspers zijn titel verdedigt.

Waarom een tweekamp, een week voor een regulier toptoernooi? ,,Ik kom uit de reclamewereld en ik ben gek van driebanden,'' zegt initiatiefnemer Dirk Snip, die zelf in de eerste divisie op een gemiddelde van 0,85 kan bogen. ,,De belangstelling van media en sponsors voor het biljarten liep terug. De sport mist een dynamische uitstraling. Toen Jaspers eens opmerkte dat het tijd werd om iets spectaculairs te doen, ben ik gaan nadenken. Ik wist een sponsor te interesseren voor een wedstrijd, waar we een spektakel van hebben gemaakt en waarbij de regels zijn aangepast om de wedstrijd voor televisie en niet-ingewijdenen aantrekkelijker maken.''

En zo begon de wedstrijd met een lichtshow en discodreunen. De winnende stoot van Blomdahl bleek het teken om in de balzaal van het Heiloo's hotel enig vuurwerk te ontsteken. De pauzes werden daarentegen opgeluisterd met ingetogen vermaak. Een violiste bracht klassieke muziek ten gehore. Bij de VIP-tafels werden intussen in rap tempo champagneflessen ontkurkt. Verder leek deze biljarttweekamp zijn oorsprong niet te verloochenen. Als in een café

liepen obers af en aan met bladen pils.

In zijn overtuiging dat voor het driebanden potentieel een veel bredere belangstelling bestaat, wijst Snip op het Britse snooker waar de grote toernooien duizenden bezoekers trekken en live op de BBC te volgen zijn. ,,Het snooker beschikt natuurlijk over een aantal spelers met charisma, die aan de wedstrijden een showelement kunnen toevoegen'', meent Snip. ,,In het driebanden hebben we met Semih Sayginer (de Turkse nummer vier van de wereld, red.) ook een biljarter met een grote uitstraling. Bij het promoten van de sport moeten we beter inspelen op die kwaliteiten.''

Van hun charisma moeten Blomdahl en Jaspers het duidelijk veel minder hebben. De twee biljarters zijn rustig en bedachtzaam. Van uitbundigheid was dan ook geen sprake tijdens hun analyse van de wedstrijd om een ton. Achter een kopje koffie toonde Jaspers begrip voor de aangepaste regels, die hem in het duel meer hadden gedeerd dan Blomdahl. Per stoot kregen de biljarters veertig seconden tijd, twintig seconden minder dan gebruikelijk.

Voor de trage Jaspers was dat een handicap. ,,Ik keek inderdaad vaak naar de klok, want ik wilde precies weten hoeveel tijd ik nog had'', zei hij. De kortere speeltijd heeft me wel beïnvloed, maar ik begrijp de wensen om het driebanden voor een groter publiek toegankelijk te maken. Wel zou ik graag zien dat de regels voor alle toernooien en wedstrijden uniform worden en niet steeds maar blijven veranderen'', aldus de Brabantse wereldkampioen.

Blomdahl ging beter met de tijdsdruk om. ,,Ik ben in principe een snelle speler, maar in het driebanden gaat het er natuurlijk om veel patronen door te rekenen. Ik had daar niet altijd tijd voor en ik ben soms op mijn intuïtie afgegaan. Daardoor produceerde ik ook een aantal afzwaaiers, maar vaak pakte mijn keuzes goed uit. Ik heb echter nooit bewust naar de klok gekeken.''

Snip zal binnenkort met de evaluatie van zijn evenement beginnen. Hij toonde zich gisteren in elk geval tevreden en in gedachten bleek hij al met de nieuwe editie van een tweekamp om veel geld bezig te zijn. ,,Alleen moeten we wel naar een grotere hal. Hier kunnen maar 400 man in. De zaal was maandenlang uitverkocht. Ik had gemakkelijk 2000 toeschouwers kwijt gekund.''

    • Hans van Kregten