Duikboot Koersk in droogdok

De geborgen Russische onderzeeboot Koersk is gisteren in het droogdok gebracht na een lastige operatie. Ingenieurs in de Russische marinehaven Rosljakovo zijn vandaag begonnen met het losmaken van de 26 kabels, waarmee het Nederlandse bergingsconsortium Mammoet-Smit de Koersk onlangs heeft gelicht.

Dit hebben de Russische autoriteiten laten weten. Justitiële onderzoekers van het leger en artsen staan klaar om de Koersk te betreden als de operatie in de droogdok is afgerond. De `militaire procureurs' beginnen dan met hun onderzoek naar de oorzaak van de ramp met de Koersk, die ruim een jaar geleden verging na twee explosies. De artsen leiden de berging van de stoffelijke overschotten van de ruim 100 opvarenden.

De aflevering van de Koersk in het droogdok was de laatste echt hoge horde die Mammoet-Smit moest nemen. Het ponton Giant-4, waar de Koersk na de berging in de Barentszzee is onder gehangen, moest over een soort drempel het dok in worden getild. Dat gebeurde met twee hulppontons, die daarvoor aan de Giant-4 waren vastgemaakt. De operatie werd bovendien bemoeilijkt door een harde wind, die waaide met een snelheid van 5 tot 10 meter per seconde. Het kostte de Koersk-Giant-4 twee uur om de laatse 300 meter naar het dok te overbruggen. De definitieve berging van de Koersk, waarbij onder meer het dok en de onderzeeboot worden leeggepompt, vergt naar schatting nog eens een kleine week.