DSM en Polynorm in de belangstelling

Een dalend DSM en een stijgend Polynorm stonden vanmorgen in de belangstelling op het Damrak, waar voor het overige voor beleggers bitter weinig te beleven viel. De AEX-index gleed zachtjes naar beneden, in afwachting van inspiratie uit de Verenigde Staten.

Chemieconcern DSM gaf vanmorgen geen commentaar op berichten in de Britse en Franse pers dat het een bod heeft gedaan op het Franse bedrijf Rhodia. Ook BASF zou een bod hebben gedaan, dat door DSM is overtroffen.

Gezien het feit dat de koers van BASF met 0,75 procent daalde, en de koers van DSM met 4,6 procent naar beneden ging, reageerden beleggers niet onverdeeld enthousiast op het vooruitzicht. De grotere koersreactie van DSM moet worden gezien als een gevolg van de verwachting dat het kleinere DSM bij een uitgifte van aandelen om het bod te financieren, een grotere winstverwatering per aandeel te wachten staat.

BASF noch DSM wilden het bericht overigens bevestigen of ontkennen, hetgeen niet verhinderde dat in Parijs de koers van Rhodia zelf met 19 procent omhoog schoot.

Een ander aandeel in de belangstelling was dat van carrosseriefabrikant Polynorm. De onderneming uit Bunschoten maakte maandag bekend dat het wordt overgenomen door het Oostenrijkse staalbedrijf Voest-Alpine. De Oostenrijkers bieden 70 euro per aandeel. Dat is een premie van 41 procent bovenop de slotkoers van vrijdag. De handel in dit lokale fonds mocht wegens dit nieuws pas om 10.00 uur van start. Bijna twee uur later noteerde Polynorm 39,4 procent in de plus op 69 euro.

Farma- en chemiebedrijf Akzo moest 2,7 procent terug. Beleggers namen vast posities in voor woensdag, als Akzo zijn resultaten over het derde kwartaal presenteert. Koerswinst was er ook voor Koninklijke Olie, zij het dat de grootste stijging gedurende de ochtend verdampte. De bewegingen in het aandeel werden geïnspireerd door Londen, waar olie-aandelen vanmorgen hoger waren.

Voor het overige was er weinig te beleven op het Damrak. De AEX-index bleef steken tussen de 441 punten en 448 punten, en was rond het middaguur vrijwel roerloos op 446,05 punten. Beleggers verkeren in grote onzekerheid over het verloop van de militaire acties rond Afghanistan, mogelijke terroritische reacties daarop en de manier waarop die risico's door Wall Street in de koersen worden verdisconteerd. Handelaren zagen dan ook uit naar de opening in New York. De prijzen van termijncontracten op de Amerikaanse indices, in de regel een goede leidraad, gaven vanmorgen geen duidelijke incidatie.