DSM biedt op Franse expert in fijnchemie

De chemieconcerns DSM en BASF hebben allebei een bod gedaan op het Franse bedrijf Rhodia. Dit heeft de Financial Times vanochtend gemeld. Beide bedrijven willen het bericht ontkennen noch bevestigen.

DSM zou een bod hebben gedaan van 14 euro per aandeel, wat neerkomt op een overnamesom van zo'n 2,5 miljard euro (5,5 miljard gulden). Voor BASF zou het gaan om een bod van 12 euro per aandeel. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zou DSM de helft van het overnamebedrag betalen met eigen vermogen, en de andere helft met een lening van ABN Amro.

Analisten reageren verbaasd op het bericht. Voor DSM zou het de tweede grote overname in korte tijd zijn. Ongeveer een jaar geleden nam het bedrijf het Amerikaanse Catalytica Pharmaceuticals over, dat medicijnen maakt en verpakt. De overnamesom bedroeg 860 miljoen euro. Volgens een analist van SNS Securities zou een nieuwe overname inhouden dat DSM extra geld moet binnenhalen, waarschijnlijk via een aandelenemissie. ,,En dat betekent dat de winst verwatert'', aldus de analist. ,,Daar zijn aandeelhouders meestal niet blij mee.''

Volgens hem zou het logischer zijn als DSM eerst zijn petrochemiedivisie verkoopt. Sinds een jaar staat deze matige renderende divisie te koop. De verkoop van divisie, die eenderde van de totale omzet van 8 miljard euro uitmaakt, zou voldoende geld binnenbrengen om een grote overname te kunnen financieren. DSM wil de petrochemiedivisie in ieder geval voor 2005 van de hand hebben gedaan.

Rhodia is voor DSM een interessante overnamekandidaat. Het Franse bedrijf specialiseert zich onder meer in voeding, en DSM speculeert al een tijd over een overname in deze sector. Rhodia heeft een sterke positie in de productie van smaak- en geurstoffen. Daarnaast maakt het ingrediënten voor diepvriesmaaltijden, een segment dat hard groeit omdat consumenten meer en meer op zoek zijn naar kant- en klaarvoedsel.

Rhodia maakt ook geneesmiddelen voor de farmaceutische industrie, en dat is een gebied waarin DSM de laatste jaren flink is gegroeid. Met de overname zou DSM zich voor het eerst begeven op het gebied van bijvoorbeeld parfums, tandpasta, kleding en duikmaskers. Rhodia werd in 1998 afgesplitst van moederbedrijf Rhône-Poulenc toen dit fuseerde met Hoechst. De concerns vormden het nieuwe bedrijf Aventis, dat 25 procent van de aandelen van Rhodia bezit. Door het overnamebericht stegen de aandelen van Rhodia vanmorgen op de beurs van Parijs met 19 procent.