De Top 40

,,De eerste echte Nederlandse hitlijst, gebaseerd op verkoopcijfers, ontstond in 1965. Toen heeft Willem van Kooten, bekend onder zijn discjockeynaam Joost den Draaijer, bij Veronica de Top 40 geïntroduceerd. In Amerika had je al jaren radiostations die hun muziek kozen op basis van het Top 40-format. In 1967 kwam ik zelf bij Veronica, eerst als nieuwslezer op het schip van de toenmalige piratenzender. Als discjockey was ik voordien al eens afgewezen, maar door toeval ben ik daar toch in gerold. Ik hield van muziek en van avontuur, dus dat lag me wel. Als nieuwslezer hoopte je altijd dat het slecht weer werd. Dan kwamen de banden uit Hilversum niet aan, en dan kon je zelf plaatjes gaan draaien. Als het hard waaide moest je de muziek van bandjes draaien, omdat onder in het schip de platen oversloegen.''

Lex Harding (geboren Lodewijk den Hengst, 1945) is discjockey in ruste. Vanaf 1967 presenteerde hij op Radio Veronica onder meer de Top 40, een programma dat hij na 1974 en de gedwongen sluiting van het piratenstation voortzette op Hilversum 3. Na zijn betrokkenheid bij de oprichting van RTL Veronique in 1989 werd Harding een van de drijvende krachten achter het huidige commerciële mediabestel. Als voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40 ziet hij een droomwens in vervulling gaan door de cd-serie Top 40 Hitdossier 1965-2000: achttien dubbel-cd's met een selectie uit 36 jaar Nederlandse hitmuziek. Harding publiceert reisverhalen op zijn website www.lexharding.com.

,,Bij het presenteren van de Top 40 kon ik mijn eigen voorkeur laten blijken. Als een Nederlandstalige plaat heel lang in de hitparade stond, wilde ik die nog weleens overslaan. Dat merkte niemand. Mijn voorkeur ging uit naar Pink Floyd, Love, Moby Grape en Frank Zappa met de Mothers Of Invention. Die kwam je niet tegen in de hitparade, maar die kon ik in andere programma's kwijt. Soms máákten we hits, zoals de korte versie van Deep Purple's Child in time waar technicus Adje Bouman de ergste pestherrie uit had geknipt. Ik heb zelf ook nog in de Top 40 gestaan, met Na na na hé hé van Los Piratos. Schandelijk, want die is door onszelf tot Alarmschijf gebombardeerd.

,,Elke deejay probeerde als eerste de hits te ontdekken. Ik durf te beweren dat Need your love so bad van Fleetwood Mac door mijn inspanning een hit is geworden. Toen ik een gouden plaat aan ze mocht uitreiken, kende zangeres Stevie Nicks dat nummer niet eens. Mick Fleetwood heeft haar toen moeten vertellen dat het stamde uit de tijd voordat ze bij de band was gekomen.

,,De Top 40 Hitdossier-serie is samengesteld door mijn vriend Bert van Breda, een echte platenfreak, die altijd met hits bezig is en die altijd precies de plaatnummers wil weten. Alle platenmaatschappijen hebben er aan meegewerkt en dat is tamelijk uniek. The Beatles en de Stones krijg je niet voor zo'n compilatie, maar voor de rest is het een goed overzicht.

,,Ik heb de mooiste jaren van de radio meegemaakt, toen een deejay nog zijn eigen programma kon samenstellen. Tegenwoordig is dat allemaal een stuk minder avontuurlijk geworden. Ik hou me er niet meer mee bezig, maar ik zou nog steeds kunnen voorspellen welk nummer een hit wordt. Zoiets verleer je nooit meer.''

De delen 1 t/m 9 van Top 40 Hitdossier verschijnen bij Universal, deel 10 t/m 18 bij Warner Music.

    • Jan Vollaard